Χρήστος Στεφάνου
Η ετεροχρονισμένη αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τη ΔΕΗ, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, τη δυσφορία της κυβέρνησης, έστω και εάν η απάντηση κύκλων του υπουργείου ενέργειας που κλήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη ήταν «ουδέν σχόλιον». Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης ενημερώθηκε για την εξέλιξη εκ των υστέρων, παρότι ο ίδιος
είχε συναντηθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη.
Εκ των πραγμάτων η κατάθεση της αίτησης προσωρινής διαταγής με στόχο να μη διενεργηθεί η δεύτερη δημοπρασία μεταφράζεται σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για την πορεία του εγχειρήματος των ΝΟΜΕ που θέτει εν αμφιβόλω συνολικά το οικοδόμημα της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από τη ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι ένα από τα βασικά πολιτικά επιτεύγματα που επικαλείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αποτελεί το γεγονός ότι απετράπη η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ και βγήκε από το τραπέζι η λύση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ. Ωστόσο, στη διατύπωση του μνημονίου αναφέρεται ρητά ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη επαρκής πρόοδος των δημοπρασιών και δεν επιτευχθούν οι στόχοι για παραχώρηση μεριδίων στους ιδιώτες στη λιανική του ρεύματος, τότε αυτόματα θα ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα που θα φέρουν ίσο αποτέλεσμα. Όπου διαρθρωτικά μέτρα, η ερμηνεία που δίνεται είναι πωλήσεις μονάδων με στόχο μάλιστα να παραχωρηθεί μερίδιο 50% της αγοράς μέχρι το 2020 και όχι 30% όπως είχε σχεδιαστεί με την περίφημη «μικρή ΔΕΗ».
Ωστόσο η απόφαση της ΔΕΗ να επιχειρήσει να καθυστερήσει τη διενέργεια των δημοπρασιών, δεν επηρεάζει εν δυνάμει μονάχα το μέλλον της εταιρείας. Ουσιαστικά ανοίγοντας εκ νέου μία μνημονιακή υποχρέωση που έχει κλείσει με την προηγούμενη αξιολόγηση, μπαίνει ένα ακόμη εμπόδιο στο ούτως ή άλλως «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα της τρέχουσας αξιολόγησης, στην οποία όμως η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά. Θυμίζουμε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα – στην οποία συμμετέχει ο κ. Σταθάκης – θέλει να προλάβει τη σύνοδο της 5ης Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο 2016 και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο QE και στη συνέχεια για την λήψη μέτρων για το χρέος.
Δυσφορία στην αγορά
Κύκλοι της αγοράς πάντως με αφορμή τις εξελίξεις τόσο για το ΝΟΜΕ όσο και για τα προσωρινά ΑΔΙ, σχολίαζαν ότι η ΔΕΗ έχει δείξει επανειλημμένα την εχθρική της στάση απέναντι σε αναγκαίους μηχανισμούς για την αγορά. Η αγορά συσχετίζει την κίνηση της ΔΕΚΟ με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας και εκτιμά ότι πράγματι είναι πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση και να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς θέμα πώλησης μονάδων.
Κατά μία άλλη ερμηνεία η ΔΕΗ, ανέμενε ότι στις δημοπρασίες θα «χτυπηθούν» περισσότερο οι τιμές και δεν είχε υπολογίσει ότι οι παίκτες της αγοράς θα κινηθούν συντηρητικά. Για αυτό άλλωστε και κράτησε ήπια στάση και δεν εναντιώθηκε στις αποφάσεις καθορισμού του κόστους παραγωγής της αλλά και στις αποφάσεις του Ρυθμιστή για τις δημοπρασίες.
Το να συμβεί αυτό εκ των υστέρων και ενώ μέσα στο 2017 θα πρέπει να έχει παραχωρηθεί από τη ΔΕΗ μερίδιο της τάξης του 20% προς τους ιδιώτες, πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου