Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 25% της ΔΕΗ αλλά και για την απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά

H διαπραγμάτευση τελείωσε στις 5:30 τα ξημερώματα 

χωρίς συμφωνία

 
της Μανταλένας Πίου

Χωρίς συμφωνία στα ενεργειακά ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση κυβέρνησης θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 25% και όχι μόνο του 17% της ΔΕΗ αλλά και για την απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά.
Νωρίτερα έγραφε το b.e.:
Στο νυκτερινό μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τον «δεύτερο γύρο» που ξεκίνησε χθες γύρω στα
μεσάνυκτα, εντάχθηκαν και οι εκκρεμότητες του τομέα της Ενέργειας. Νωρίτερα το μεσημέρι, όταν τελείωσε η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την Ενέργεια ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας  Γιώργος. Σταθάκης είχε δηλώσει ότι  η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο, παραμένει ωστόσο μια εκκρεμότητα, αυτή των δημοπρασιών ηλεκτρισμού, των ΝΟΜΕ. 
Περισσότερες διευκρινίσεις ο υπουργός δεν έδωσε με αρκετά  ερωτήματα να μένουν αναπάντητα, καθώς η ατζέντα περιελάμβανε, εκτός από τα ΝΟΜΕ,  τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ζήτημα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγεται η πλήρης απόσυρση της ΔΕΠΑ από την λιανική αγορά των ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, καθώς και  ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της με την απόσχιση του κλάδου διανομής  Κατά τις ίδιες πηγές εξετάζεται το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην εμπορία να εκχωρηθεί στη Shell και την Εni, τους μάνατζερ και μετόχους κατά 49% των υφιστάμενων ΕΠΑ, εν είδει αποζημίωσης για το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ. Άγνωστο όμως παραμένει το πώς και αν θα αποζημιωθεί η ίδια η ΔΕΠΑ, αφού η απελευθέρωση στη λιανική αγορά αερίου, νωρίτερα απ΄ ότι προέβλεπαν οι σχετικές συμβάσεις του δημοσίου με τη Shell και την ΕΝΙ, έγινε μετά από επιμονή της Κομισιόν και οριστικοποιήθηκε με νόμο    
Οσον αφορά στα ΝΟΜΕ, πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να ζητούν την προς τα κάτω αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης με βάση τις τιμές των ρύπων και την αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων για το 2017. Στην προσφυγή της στο ΣτΕ η ΔΕΗ έχει ζητήσει  τον επανακαθορισμό της τιμής εκκίνησης αλλά με στόχο να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς υποστηρίζει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα κοστολογικά  στοιχεία της επιχείρησης.    
Ο κ. Σταθάκης όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της ΔΕΗ να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αλλαγές στα ΝΟΜΕ, αρνήθηκε να την σχολιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου