Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Τα «Φέσια» Της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ζητά Τώρα ο ΛΑΓΗΕ να Πληρώσουν Άμεσα Έμποροι και Προμηθευτές

 
Σάλος έχει δημιουργηθεί μεταξύ εμπόρων και προμηθευτών της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μετά από αιφνιδιαστική απόφαση της περασμένης Παρασκευής (18/11) από τον ΛΑΓΗΕ με την οποία ζητά την άμεση καταβολή ποσού €129 εκατ. από «φέσια» που είχαν δημιουργηθεί πριν από 4 χρόνια.
Σύμφωνα με ανάλυση του έγκυρου δελτίου για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ICIS Heren, ο
Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) στην Ελλάδα έχει ζητήσει από εγχώριους traders αλλά και εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας να συνεισφέρουν στην αποπληρωμή χρέους του Λειτουργού της τάξεως των €129 εκατ., συμμετέχοντες της αγοράς τόνισαν την περασμένη Τρίτη (22/11).
Το χρέος συσσωρεύτηκε την διετία 2011-2012 όταν δύο ελληνικές εταιρείες ενέργειας ( Hellas Power και Energa) – τώρα ανενεργές – αγόρασαν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και απέτυχαν εν συνεχεία να τις αποπληρώσουν.
Πηγή του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ) εκτίμησε ότι η ΔΕΗ θα καλύψει το 97% του ελλείμματος, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να καλυφθεί από λοιπούς παρόχους και καθαρούς εξαγωγείς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πρώτα αποφάσισε να κατανείμει το χρέος στους παραγωγούς και στην συνέχεια στους παρόχους και traders. Τώρα ο ΛΑΓΗΕ ζητά από τους τελευταίους, που αποτελούν το 3% της αγοράς, να πληρώσουν συνολικά €4 εκατ. μέχρι 25/11, αλλιώς ενδέχεται να χάσουν την άδεια λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου