Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Αντιδράσεις για την κατάργηση της προτεραιότητας στις ΑΠΕ από την Κομισιόν

co2 
Ανήσυχοι είναι οι περιβαλλοντολόγοι έχοντας διαβάσει ένα προσχέδιο που διέρρευσε και αφορά το νέο νομοθετικό πακέτο για την Ενεργειακή Ένωση για το 2030.
Σύμφωνα με αυτό, η Κομισιόν έχει πρόθεση να αφαιρέσει μία διάταξη που τώρα δίνει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με την ηλεκτρική.
«Εάν δεν έχουμε αυτόν τον κανόνα, σημαίνει ότι οι
διαχειριστές του δικτύου θα μπορούν να βάλουν άλλες τεχνολογίες στο σύστημα- ενέργεια από πυρηνικά, από κάρβουνο- πριν από τις ανανεώσιμες πηγές και δεν θα έχουν πλέον το κίνητρο να αντιμετωπίσουν τα θέματα που εμποδίζουν την ενεργειακή επάρκεια που έχει οριστεί μόλις στο 30%» δήλωσε η περιβαλλοντολόγος Τάρα Κόνολι από την Greenpeace.
Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι αυτό το πακέτο δεν είναι επαρκές για τη μετάβαση σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ζητούν μεγαλύτερη φιλοδοξία, με υψηλότερους στόχους στην ενεργειακή επάρκεια.
«Ζητώντας το 40%, θέλουμε να σωθεί το ένα τέταρτο των εκατομμυρίων ζωών από τώρα και μέχρι το 2030, επειδή πρόκειται για πρόληψη των πρόωρων θανάτων που σήμερα προκαλούνται από την κακή ποιότητα του αέρα. Θα δημιουργηθούν παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» είπε ο Μπρουκ Ρίλει από τους Φίλους της Γης.
Η θετική πλευρά και για τους περιβαλλοντολόγους και για τη βιομηχανία ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, είναι ότι περισσότεροι πολίτες θα μπορούν να παράγουν να αποθηκεύουν και να πουλάνε ενέργεια. Αλλά η βιομηχανία ελπίζει ότι θα υπάρχει λιγότερος παρεμβατισμός.
«Ας μην πάρουμε όλες τις επιδοτήσεις και παρεμβάσεις στην αγορά, αλλάας ανταγωνιστούμε με τους ηλιακούς πίνακες , την αποτέφρωση, ας ανταγωνιστούμε με δίκτυα και μπαταρίες, και ας βρούμε την καλύτερη οικονομική λύση για τους πολίτες. Και αυτό δεν γίνεται γίνεται στο στο γραφείο των Βρυξελλών, αυτό δεν γίνεται από φορείς χάραξης πολιτικής, αυτό αποφασίζεται από το τέλος της ημέρας από τους καταναλωτές» είπε ο Χανς Τεν Μπερζ από την Eurelectric.
Η νέα νομοθεσία στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ και το σεβασμό των κριτηρίων της Συνθήκης του Παρισιού για τη μείωση της μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου