Ακόμη και ως προσπάθεια ηρωικής εξόδου του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη ερμηνεύτηκε από κάποιες πλευρές, η απόφαση να προχωρήσει η εταιρεία σε δικαστική αμφισβήτηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, κάτι που δεν είχε γίνει την ενδεδειγμένη στιγμή, δηλαδή όταν εκδόθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι σχετικές αποφάσεις. Και αυτό διότι ο νέος υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, παρότι εποπτεύων υπουργός δεν είχε ενημερωθεί για την προσφυγή της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ενέργειας διατηρεί επιτελικό
ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει κλείσει η αξιολόγηση μέσα σε διάστημα εννέα ημερών ώστε στο Euroworking group να δοθεί το πράσινο φως και να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα κρίσιμα βήματα (ένταξη στο QE και μέτρα για το χρέος). Επομένως η κίνηση να κατατεθεί αίτημα προσωρινής διαταγής κατά των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, είναι λογικό να προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και να τοποθετεί τον κ. Παναγιωτάκη σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
Σε κάθε η περίπτωση, η απόφαση της ΔΕΗ να επιχειρήσει να μπλοκάρει δια της δικαστικής οδού τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον στεφθεί από επιτυχία, σημαίνει αυτόματα ότι ένα κεφάλαιο που αποτελεί βασικό παραδοτέο της προηγούμενης αξιολόγησης που έχει ήδη κλείσει, ανοίγει εκ νέου, απειλώντας την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Και όχι μόνο αυτό. Όπως είναι διαμορφωμένες οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, υπάρχει ένα εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου πρέπει να επιτευχθεί η απώλεια μεριδίου αγοράς από τη ΔΕΗ και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά. Σύμφωνα με τη διατύπωση του μνημονίου, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει εμπλοκή ή μη επαρκής πρόοδος στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, τότε αυτόματα θα πρέπει να ληφθούν "διαρθρωτικά μέτρα που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα" , όπερ μεθερμηνευόμενον μεταφράζεται σε επαναφορά στο τραπέζι της λύσης της μικρής ΔΕΗ ή της πώλησης μονάδων. Άρα η ΔΕΗ μπλοκάροντας τις δημοπρασίες, ανοίγει το δρόμο στα "διαρθρωτικά μέτρα που θα προκαλέσουν ίδιο αποτέλεσμα".
Η κίνηση της ΔΕΗ έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα που κάποιοι στην αγορά ηλεκτρισμού προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και την ερμηνεύουν ως απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να "προκαλέσει" την αλλαγή του μοντέλου ανοίγματος της αγοράς (δημοπρασίες ΝΟΜΕ). Και αυτό διότι εντός της ΔΕΗ έχουν ήδη διαπιστώσει ότι οι δημοπρασίες προκαλούν διαρροή τζίρου και απώλεια μεριδίων χωρίς ουσιαστικά οφέλη. Αντίθετα ένα σενάριο πχ πώλησης μονάδων ή συμπράξεων με ιδιώτες, θα μπορούσε να φέρει στο προβληματικό ταμείο της εταιρείας σημαντικά έσοδα.
Πέρα από τα όποια σενάρια έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν στην αγορά για την ερμηνεία της απόφασης της ΔΕΗ, γεγονός παραμένει ότι η ΔΕΚΟ για μια ακόμη φορά εμφανίζεται να αντιδρά εκ των υστέρων, σπασμωδικά και χωρίς σαφή προγραμματισμό απέναντι στις εξελίξεις και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Κατά μία εκδοχή μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν περίμενε ότι οι τιμές στις δημοπρασίες θα παραμείνουν κοντά στην τιμή εκκίνησης, ωστόσο όταν διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες προμήθειας κινήθηκαν συντηρητικά και με βάση τα μερίδιά τους, τότε εκδηλώθηκε η επίσημη αμφισβήτηση.
Ωστόσο γεγονός είναι ότι δημιουργείται de facto σκηνικό εμπλοκής με απρόβλεπτες επιπτώσεις, που δεν αφορούν μόνο τη ΔΕΗ ή την αγορά ηλεκτρισμού αλλά έχουν ευρύτερο αντίκτυπο.
ΑΠΟ Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου