Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΑΔΜΗΕ: Η «κρατικοποίηση» γεννά αβεβαιότητα για επενδυτικό και εργασιακά

 
Χρήστος Στεφάνου

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία και αναμένεται να εγκρίνει την πώληση του 24% της εταιρείας στην κινεζική State Grid ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού και της διαδικασίας απόσχισης της θυγατρικής των δικτύων.
Η έγκριση αυτή ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μέρα του διαχειριστή, ο οποίος πλέον θα κληθεί να πορευτεί στο μέλλον ως εταιρεία που ελέγχεται απευθείας από το Δημόσιο
και όχι ως θυγατρική οργανισμού ΔΕΚΟ.
Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δημιουργεί νέα δεδομένα και αλλάζει την κατάσταση σε δύο βασικά μέτωπα.
Το πρώτο και βασικότερο αφορά στο μεγάλο επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο κατ’ εκτίμηση ξεπερνά τα 5 -6 δις. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται κομβικά έργα εθνικής σημασίας με κυριότερη τη μεγάλη Διασύνδεση της Κρήτης, ακόμη και στη μεγάλη της μορφή με επέκτασή προς τα Δωδεκάνησα, τη Διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ καθώς και άλλα σημαντικά έργα ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού συστήματος. Έργα όπως η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης που είναι άμεσα συνδεμένη με βασικούς στόχους όπως η δραστική μείωση του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και άρα η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και φυσικά η ενεργειακή ασφάλεια σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, τίθενται εν αμφιβόλω.
Σημειώνεται ότι ακόμη και κάτω από την ομπρέλα της ΔΕΗ, η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε εγχώριο και διεθνή δανεισμό (πχ το 3ετές και το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε το 2014) το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ εμφάνιζε προβλήματα. Βεβαίως έργα διασυνδέσεων όπως αυτό της Κρήτης προσελκύουν εύκολα δανεισμό από ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ υπάρχει πάντα και η δυνατότητα συμπράξεων με ιδιώτες ή αξιοποίηση εργαλείων όπως τα ομόλογα έργου. Ωστόσο είναι σαφές ότι το Δημόσιο θα κληθεί να παίξει έναν διαφορετικό ρόλο και να εξασφαλίσει σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και κάτω από μάλλον αρνητικούς όρους χρηματοδότηση για το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
Το δεύτερο κομμάτι των αλλαγών αφορά στα εργασιακά του προσωπικού της εταιρείας που πλέον φεύγει από τον κανονισμό προσωπικού της ΔΕΗ χάνοντας τα προνόμια και τα επιδόματα που είχαν εξασφαλιστεί. Επίσης, η εταιρεία φεύγει από το κεφάλαιο Β του νόμου που αφορά τις έμμεσα εξαρτημένες εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο και περνά στο Κεφάλαιο Α που αφορά στις άμεσα εξαρτημένες από το Δημόσιο επιχειρήσεις. Η προσδοκία που υπάρχει για να αποφευχθούν πιθανές δυσμενείς αλλαγές στα μισθολογικά, είναι να προχωρήσει γρήγορα η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της εταιρείας συμμετοχών, ούτως ώστε ο ΑΔΜΗΕ ως εισηγμένη πλέον εταιρεία να απαλλαγεί από κάποιες απαγορεύσεις που υπάρχουν μόνο για τις άμεσα εξαρτημένες από το Δημόσιο εταιρείες.  

 http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου