Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το γαλλικό σχέδιο για το νέο μηχανισμό διασφάλισης επάρκειας κι αποζημίωσης ισχύος, καθώς τον έκρινε σύμφωνο με τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η γαλλική πλευρά συμφώνησε να προβεί σε τροποποίηση του αρχικά προταθέντος μηχανισμού, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να καταλήξει ότι τα αναθεωρημένα μέτρα
βελτιώνουν την ασφάλεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και δεν αντιβαίνουν τις αρχές περί ανταγωνισμού. Ο νέος μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία από το 2017.
Η συγκεκριμένη είδηση κρίνεται σημαντική, δεδομένου ότι στο νέο γαλλικό μηχανισμό εισάγονται για πρώτη φορά ρυθμίσεις που προβλέπουν τη συμμετοχή εταιρειών από το εξωτερικό, δίνοντας έτσι περαιτέρω ώθηση στην κατεύθυνση της ενοποίησης της αγοράς ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο ξεπεράστηκαν οι ανησυχίες περί αθέμιτης κρατικής ενίσχυσης συγκεκριμένων εταιρειών, αναμένεται να επιδράσει καθοριστικά και στην επεξεργασία αντίστοιχων μηχανισμών σε άλλες χώρες εφεξής.
Η Επίτροπος Μ. Βεστάνγκερ δήλωσε: «Ο γαλλικός μηχανισμός ισχύος θα είναι ανοιχτός σε όλους τους προμηθευτές ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των εκτός συνόρων, και θα επιτρέπει σε νέους παίκτες να μπουν στην αγορά. Αυτό διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων σε σχέση με το κόστος τους, καθώς και την ανταγωνιστικότητα. Συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τις γαλλικές αρχές για να ευθυγραμμίσουμε το γαλλικό σχέδιο με τους κανονισμούς της ΕΕ για την παροχή κρατικής βοήθειας».
Ο νέος γαλλικός μηχανισμός ισχύος εκτείνεται σε όλη τη γαλλική επικράτεια και προβλέπει την ανταλλαγή υποχρεώσεων μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικής ισχύος (π.χ. ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ή λειτουργούς) και των εταιριών εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος στην λιανική αγορά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μηχανισμού, οι ηλεκτροπαραγωγοί προσφέρουν ισχύ όταν κορυφώνεται η ζήτηση, για παράδειγμα σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς, και σε ανταπόδοση για τη διαθέσιμη ισχύ λαμβάνουν πιστοποιήσεις.
Τα πιστοποιητικά αυτά θα αγοράζονται από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι τελευταίοι να καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών τους. Τα πιστοποιητικά αυτά είτε θα ανταλλάσσονται διμερώς, είτε θα διατίθενται μέσω δημόσιων δημοπρασιών.
Η Κομισιόν ενεπλάκη στη σχετική συζήτηση το Νοέμβριο του 2015, καθώς είχαν διατυπωθεί ανησυχίες ότι ο μηχανισμός θα ευνοούσε συγκεκριμένες εταιρείες έναντι των ανταγωνιστών τους, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η είσοδος νέων παικτών στην αγορά.
Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτοί οι προβληματισμοί, οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στις εξής τροποποιήσεις επί του αρχικού σχεδίου:
-Οι πιστοποιήσεις ισχύος θα έχουν διάρκεια 7 ετών έναντι ενός, εφόσον η νέα προσφερόμενη ισχύς διατίθεται με πιο ανταγωνιστικούς όρους σε σχέση με την υπάρχουσα. Με αυτό τον τρόπο, η μεγαλύτερη διάρκεια θα προσφέρει μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας για νέες επενδύσεις, κάτι που θα διευκολύνει την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Η δημοπράτηση τέσσερεις φορές ετησίως θα προσφέρει και το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για την ανάπτυξη των νέων σχεδίων.
-Η συμμετοχή στο γαλλικό μηχανισμό διασφάλισης επάρκειας κι αποζημίωσης ισχύος θα είναι ανοιχτή και σε παρόχους από το εξωτερικό, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε περιόδου για επιπλέον ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται σε αντίστοιχο μηχανισμό ρητά η συμμετοχή εταιρειών από άλλη χώρα.
-Η Γαλλία συμφώνησε επίσης να εισάγει μια σειρά μέτρων που θα αποτρέπουν ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς. Συγκεκριμένα, οι αξιώσεις των παρόχων ισχύος θα αντιπαραβάλλονται με τα ιστορικά δεδομένα, ώστε να αποτρέπονται πιθανές απόπειρες τεχνητής ανόδου των τιμών. Επίσης, οι μεγάλοι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν συγκεκριμένη πιστοποιημένη ποσότητα στις δημοπρασίες, ώστε να ενισχύεται η ρευστότητα στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου