Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Πως εγκαινιάζει η Ελλάδα την θέση σε ισχύ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

 
Της Χλόης Βλασσοπούλου

Σήμερα, 4 Νοεμβρίου, τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που έχουν υπογράψει 177 χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Στόχος της, να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2° Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες συζητιέται η τροποποίηση
μίας παρέκκλισης (10c) από το σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) προκειμένου να βοηθηθούν χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 50% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που στηρίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους στο λιγνίτη. Η λογική της παρέκκλισης αυτής συνίσταται στο να τους διατεθούν δωρεάν δικαιώματα εκπομπών προκειμένου οι χώρες αυτές να δαπανήσουν ποσά  ισοδύναμης αξίας με τα εξοικονομούμενα απ’αυτή την εξαίρεση στην αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών τους, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, και την μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας.
Η εξαίρεση αυτή έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα σε κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. Προσεχώς ενδέχεται να προστεθεί και η Ελλάδα. Σε συμφωνία με την διοίκηση της ΔΕΗ, η Ελληνική κυβέρνηση προωθεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τροποποίηση προκειμένου να συμπεριληφθεί η χώρα μας στους φτωχούς της Ευρώπης και να επωφεληθεί εξίσου με κέρδος έως και 1,75 δις € σε δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα σε μία δεκαετία.
Στόχος όμως της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας αλλά ακριβώς το αντίθετο, να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων που σχεδιάζει, δηλαδή την Πτολεμαΐδα 5, ήδη υπό κατασκευή, και την Μελίττη 2 καθότι  χωρίς δωρεάν δικαιώματα δεν έχουν καμία ελπίδα να είναι οικονομικά βιώσιμες.
Προς την επίτευξη του στόχου αυτού πέτυχε εξάλλου μια πρώτη νίκη αφού  στις 13 Οκτωβρίου η Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) υπερψήφισε συμβιβαστική τροπολογία, με την οποία, μεταξύ πολλών άλλων, δίνεται δυνατότητα στη Ελλάδα να διαθέτει δωρεάν μέχρι 40% των προς δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο νέο αναθεωρημένο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Η  κυβέρνηση όμως δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για την ‘επιτυχία’ αυτή αφού  οι ευρωβουλευτές της Ελιάς (ΠΑΣΟΚ) Εύα Καϊλή και της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ως μέλη της ITRE στήριξαν την εν λόγω τροπολογία.
Ιδού λοιπόν πως γιορτάζει η κυβέρνηση με την συνδρομή μέρους της αντιπολίτευσης  την θέση σε ισχύ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα στις 4 Νοεμβρίου: με την εξασφάλιση της συνέχισης της λιγνιτικής παραγωγής τουλάχιστον μέχρι το 2060 στρεβλώνοντας έτσι την θέληση του νομοθέτη να στηρίξει τις πιο αδύναμες χώρες της ΕΕ στην πορεία τους προς την μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας! Αν θα το επιτύχει τελικά ή όχι θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αναμένεται τον επόμενο μήνα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ENVΙ θα είναι λιγότερο επιρρεπής στις πιέσεις των βιομηχανικών συμφερόντων και πιο ευαίσθητη στους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
*Η κ. Χλόη Βλασσοπούλου είναι Καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αμιένης (Γαλλία), πολιτική υπεύθυνη του τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου