Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μοναχολιάς: Κατεβάζουμε ήδη από φέτος εκατοντάδες μεγαβάτ ΑΠΕ στους διαγωνισμούς - Το 2030 θα έχουμε 2 γιγαβάτ!


Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το πως θα υλοποιηθεί στην πράξη ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ηλίας Μοναχολιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Energy Week και στο δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη.


Ο κ. Μοναχολιάς τόνισε ότι μέσα στην επόμενη τετραετία προωθείται η υλοποίηση ενός γιγαβάτ ΑΠΕ από την εταιρεία με απώτερο στόχο να φτάσουν οι εγκαταστάσεις της τα 2 γιγαβάτ ως το 2030. Επίσης, παρουσίασε το πως θα συμμετέχει η ΔΕΗΑΝ στους επόμενους διαγωνισμούς και μίλησε για τις διεθνείς βλέψεις της εταιρείας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μοναχολιά:

- Από τη ΔΕΗ προβάλλεται έντονα η ανάπτυξη στις ΑΠΕ. Παίρνει αυτό το όραμα σάρκα και οστά ήδη και πως θα εξελιχθεί στο μέλλον; Είναι εφικτό αυτό που λέει η ΔΕΗ, δηλαδή ότι σε λίγα χρόνια θα έχει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στις ΑΠΕ;

- Είναι εφικτό για τους εξής λόγους: Πρώτον, η πολιτεία έχει φιλόδοξους στόχους, άρα υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Δεύτερον, οικονομικά ακόμα επιδοτούνται οι ΑΠΕ, άρα υπάρχει κίνητρο. Τρίτον, η ΔΕΗ έχει μοναδική εναλλακτική λύση το να επενδύσει στις ΑΠΕ. Αποφάσισε να μειώσει το λιγνίτη, το πετρέλαιο υπάρχει μόνο στα νησιά και θα μειωθεί με τις διασυνδέσεις. Στο αέριο δεν φαίνονται ικανοποιητικές οι αποδόσεις μονάδων, άρα μοναδική εναλλακτική είναι οι ΑΠΕ. Άρα σαν όμιλος πια έχουμε μεγάλους στόχους στις ΑΠΕ.

- Πως μεταφράζεται αυτό πρακτικά; Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο;

- Ο μεγάλος στόχος όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ομίλου είναι να ξεπεράσουμε τα 2 γιγαβάτ ως το 2030, δηλαδή να 15πλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ μας σε σχέση με σήμερα. Ο ενδιάμεσος στόχος της τετραετίας ως το 2021 είναι να είμαστε στο ένα γιγαβάτ. Αυτό θα μας φέρει πολύ ψηλά στην κατάταξη με τα μερίδια στην αγορά των ΑΠΕ. Είναι περίπου 1 δις. ευρώ η επένδυση που θα απαιτηθεί.

- Αν υλοποιηθεί, τότε η ΔΕΗ θα είναι στις μεγάλες δυνάμεις στην εγχώρια αγορά;
- Θα είναι στη 2η ή 3η θέση.

- Αυτό το πλάνο τι αφορά; Ποιες τεχνολογίες ΑΠΕ;

- Κυρίως αφορά αιολικά και φ/β όπως σε όλο τον κόσμο. Διότι εκεί έχουμε σημαντική μείωση του κόστους επένδυσης λόγω του κόστους εξοπλισμού και είναι πολύ αποδοτικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που διαθέτει ανέμους και ηλιοφάνεια. Είμαστε μέσα και στα υπόλοιπα. Στα μικρά υδροηλεκτρικά είμαστε πρώτοι σε μερίδιο αγοράς, αλλά είναι λίγα τα εγκατεστημένα μικρά υδροηλεκτρικά και έχουν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης. Χρειάζονται σχεδόν όσο τα μεγάλα υδροηλεκτρικά για να υλοποιηθούν. Είμαστε και στη βιομάζα και τη γεωθερμία. Φέτος θα ξεκινήσουμε πιλοτικό έργο στο βιοαέριο, ενώ προωθούμε τη μεγάλη μονάδα βιομάζας στο Αμύνταιο. Αυτή τη στιγμή επιλέγουμε στρατηγικό επενδυτή. Έχουμε και τη γεωθερμία όπου είχαμε μόλις πρόσφατα τις δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες.

- Κάνατε το διαγωνισμό για στρατηγικό εταίρο ώστε μαζί να αξιοποιήσετε τα γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας...

- Έχουμε τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης για τα πεδία, αλλά ο διαγωνισμός έγινε για την ηλεκτροπαραγωγή. Έμείς θα κάνουμε την έρευνα και εκμετάλλευση των πεδίων και στη συνέχεια, μαζί με τους εταίρους μας, θα αξιοποιήσουμε το προϊόν της εκμετάλλευσης και θα "στήσουμε" την ηλεκτροπαραγωγή. Γενικά έχουμε τα δικαιώματα στο τρίγωνο Μήλος-Κίμωλος-Πολύαιγος, στη Νίσυρο, τη Λέσβο και τα Μέθανα.

- Στις άλλες τεχνολογίες, τα αιολικά και τα φ/β, γιατί δεν είχε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ μεγάλη παρουσία;

- Είναι δύο οι λόγοι. Μετά από το αρχικό στάδιο που η ΔΕΗ ως πρωτοπόρος έκανε αιολικά, φ/β και υβριδικά, τα πρώτα στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980, ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος που οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να κάνει επενδύσεις η ΔΕΗ. Έπρεπε να γίνει μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια ώστε η ΔΕΗ να παίξει σε αυτό το γήπεδο των μεγάλων επενδύσεων. Πήρε την απόφαση η ΔΕΗ να κάνει απόσχιση και να φτιάξει τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά για πολλά χρόνια η ΔΕΗΑΝ ήταν αγκυλωμένη στην παλαιά κατάσταση και είχε μια αδράνεια, δεν είχε και έσοδα. Άρα έπρεπε να γίνει προσπάθεια ώστε να ξαναβγεί στην αγορά με αξιώσεις πολύ σημαντικού επενδυτή. Πλέον είναι σε αυτή τη θέση όχι μόνο γιατί ωρίμασε έργα, αλλά επειδή έχει πιστοληπτική ικανότητα, έχει χρήματα, άρα μπορεί σήμερα να επενδύσει και να πάει καλά.

- Παλιά γνωρίζαμε ότι έβγαζε διαγωνισμούς η ΔΕΗ και δεν προχωρούσαν. Δεν μπορούσε να προσελκύσει εταίρους και εργολάβους. Έχει αλλάξει αυτό;

- Και λίγο πριν από τη δική μου διοίκηση είχε αρχίσει να βελτιώνεται αυτό και οφείλεται στην ηγεσία της ΔΕΗ. Στη ΔΕΗΑΝ κακώς υπηρξε αρχικά ένα πνεύμα σαν αυτό της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ήταν "παντοκράτορας" και έκανε διαγωνισμούς με σκληρούς όρους. Αυτό επιχειρήθηκε να περάσει στη ΔΕΗΑΝ αλλά ήταν λάθος. Βρισκόταν σε μια νέα αγορά όπου δεν υπήρχε μονοπωλιακό καθεστώς, άρα έπρεπε να συμβιβαστεί. Αυτό για 2-3 χρόνια στοίχισε με την αποτυχία των διαγωνισμών. Τώρα πια έχουν γίνει 5 επιτυχημένοι διαγωνισμοί. Πλέον η αγορά αποδέχεται τις διαδικασίες της ΔΕΗΑΝ αφού και αυτή ήρθε πιο κοντά στα “θέλω” της αγοράς.

- Έχετε και καλή πρόσβαση στη χρηματοδότηση...

- Έχουμε πιστοληπτική ικανότητα, έχουμε υψηλά διαθέσιμα, έχουμε καλά νούμερα και επενδυτικό πλάνο που πείθει. Πλέον τα έργα θα γίνουν με project finance, δηλαδή οι τράπεζες σιγουρεύουν την επιστροφή των χρημάτων τους από τα έσοδα των έργων. Το πλάνο μας υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες.

- Έχουμε σε εξέλιξη τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ. Πως συμμετέχετε και τι σκοπεύετε να κάνετε; Στον πρόσφατο διαγωνισμό πως συμμετείχατε;

- Κατεβήκαμε στον πρόσφατο διαγωνισμό για φ/β από 1 ως 20 μεγαβάτ με τρία έργα. Δύο των 15 μεγαβάτ και ένα των 5,5 μεγαβάτ για ένα σύνολο 35,5 μεγαβάτ φ/β. Ακόμα κατεβήκαμε στα αιολικά με ένα έργο των 11,5 μεγαβάτ.

- Μέσα στο 2018 θα έχουμε πιθανότατα τον κοινό διαγωνισμό. Εκεί έχετε έργα;

- Όχι μόνο εκεί. Θα χρειαστεί να ξαναγίνει διαγωνισμός για φ/β 1-20 μεγαβάτ και έως 1 μεγαβάτ , ενώ έχουμε να κατεβάσουμε έργα και στα μικρά φ/β και το έργο των 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα που θα κατέβει στον κοινό διαγωνισμό. Αν προλάβουμε να ωριμάσουμε και ένα αιολικό των 125 μεγαβάτ, θα το κατεβάσουμε και αυτό στον κοινό διαγωνισμό. Σκεφετείτε ότι μέχρι τώρα είναι μόλις 1,2 μεγαβάτ τα φ/β μας.

- Αυτά τα έργα είναι ώριμα ώστε να ζητήσουν εγκατάσταση μέσω του διαγωνισμού;

- Τα φ/β είναι πλήρως ώριμα και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Το αιολικό είναι σε φάση διαβούλευσης για τα περιβαλλοντικά. Αν είναι έτοιμο θα κατεβεί.
Κατά μια έννοια θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα της ΡΑΕ και της κυβέρνησης που λέει ότι ένα γιγαβάτ θα δημοπρατηθεί το 2018, ένα το 2019 και 600 μεγαβάτ το 2020. Του χρόνου θα κατέβουμε με έργα αντίστοιχης ισχύος. Ακολουθούμε αυτό το πρόγραμμα με δικά μας έργα και με έργα μαζί με άλλους. Με ιδιώτες που έχουν αναπτύξει έργα και θα μπούμε στις εταιρείες τους με μερίδιο κοντά στο 50% ή μαζί με επενδυτή θα πάμε να πάρουμε έργα τρίτων να τα κατασκευάσουμε. Ακόμα είναι δύσκολη η εγκατάσταση, πολλοί δυσκολεύονται να βρουν χρήματα για τη συμμετοχή τους. Άρα σε αυτό το παιχνίδι θα μείνουν μόνο οι μεγάλοι, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά.

- Στο εξωτερικό έχετε δεί δυνατότητες και ευκαιρίες;

- Βεβαίως, δεν περιλαμβάνονται τα έργα αυτά στο επενδυτικό πρόγραμμα που προανέφερα. Κοιτάμε έργα στις χώρες όπου η ΔΕΗ έχει θυγατρικές (Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία) και μάλιστα στην Τουρκία είμαι και εγώ αντιπρόεδρος για να δούμε με έμφαση τις ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή οι θυγατρικές κάνουν διασυνοριακό εμπόριο, αλλά κοιτάμε έργα στην Αλβανία, στο Κόσσοβο και στην Τουρκία.

- Με τους Κινέζους κάποια στιγμή εμφανίστηκε μια δικιά σας συμφωνία για συνεργασία. Προχωρά;

- Βεβαίως, με τη SUMEC η συνεργασία προχωρά στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακών υπηρεσιών. Μέσω της θυγατρικής μας έχουμε συμφωνία τα δικά της προιόντα να είναι στην εν λόγω αγορά και να είναι δυνατός παίκτης. Ακριβώς επειδή είναι μεγάλος όμιλος, βλέπουμε μαζί και έργα φ/β και αιολικά, πάντα με βάση το πλαίσιο ότι εμείς πρέπει να κάνουμε διαγωνισμούς. Θα δούμε και στα Βαλκάνια έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου