Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Γ. Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ) σε FT: Η τρόικα έχει το πάνω χέρι και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να καθυστερήσει


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ανεβάζει ταχύτητες, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «τρέχει» να ολοκληρώσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αρχής γενομένης από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, βρέθηκε στο επίκεντρο αναλυτικού ρεπορτάζ των Financial Times, στο οποίο καταγράφεται η άμβλυνση των αντιστάσεων τόσο των συνδικαλιστών και κυρίως της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όσο και της ίδιας της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το άρθρο με τίτλο «Ανεβάζουν ταχύτητα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα» ξεκινάει με αναφορά στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τον πρόεδρο της Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος όπως σημειώνει χαρακτηριστικά παραδέχεται πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Χαρακτηρίζει βεβαίως, ως εθνικό έγκλημα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων αλλά δηλώνει ότι η «Τρόικα έχει το πάνω χέρι».
Το άρθρο των Financial Times που υπογράφεται από την Karen Hope υπενθυμίζει την 20ετή καθυστέρηση του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού εξαιτίας των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ, αλλά και πολλών άλλων μεταξύ των οποίων στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά σημειώνει ότι κομβικό σημείο των αλλαγών που πλέον συντελούνται ήταν η υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από τον Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015.

Τροχάδην για τις μεταρρυθμίσεις 


Αναλυτικά το άρθρο των Financial Times αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
Καθισμένος σε ένα στριμωγμένο γραφείο λίγα τετράγωνα από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ο συνδικαλιστής Γιώργος Αδαμίδης παραδέχθηκε πως η ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.
«Είναι εθνικό έγκλημα που η κυβέρνηση πουλά μονάδες ενέργειας και εμείς αγωνιστήκαμε σκληρά κατά της πώλησης, όμως η τρόικα έχει το πάνω χέρι», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔEΗ.
Προς απογοήτευση ανθρώπων όπως ο κ. Αδαμίδης, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας – επιτέλους - ανεβάζει ταχύτητα καθώς η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει για να ολοκληρώσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια ομαλή έξοδο τον Αύγουστο, από το τελευταίο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ.
…Όμως, καθώς το πρόγραμμα πωλήσεων αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα και ακόμα και οι αντιστάσεις ανθρώπων όπως ο κ. Αδαμίδης αρχίζουν να κάμπτονται, οι διεθνείς επόπτες της Ελλάδας αναμένεται να παραβλέπουν τις όποιες ελλείψεις σε αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, όταν αξιολογήσουν την πρόοδο της Αθήνας.
….Η ΓΕΝΟΠ-ΔEΗ, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικαλιστικά όργανα της Ελλάδας, ήταν κάποτε έμβλημα πολιτικής αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις, έχοντας επιτυχώς αποτρέψει για δύο δεκαετίες τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων να μειώσουν τον έλεγχο της ΔEΗ επί της παραγωγικής δυναμικότητας και να συμμορφωθούν με την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.

Διασφάλιση θέσεων εργασίας 


Ακόμα αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε το 2015 στη διάσπαση της ΔEΗ, υπό τους όρους του τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, αρκετοί σκληροπυρηνικοί αριστεροί υπουργοί της κυβέρνησης τάχθηκαν κατά της απόφασης, για ιδεολογικούς λόγους.
Εν τούτοις, όταν το υπουργείο Ενέργειας άνοιξε τον περασμένο μήνα τη διαδικασία προσφορών από διεθνείς παραγωγούς ενέργειας για τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔEΗ, έθεσε όρο οι αγοραστές να πρέπει να εγγυηθούν τις 6.000 θέσεις εργασίας στις μονάδες αυτές και στα ορυχεία τροφοδότησης για τουλάχιστον έξι χρόνια.
«Οι όροι αυτοί ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει για το εργατικό δυναμικό μια αριστερή κυβέρνηση», είπε ο κ. Αδαμίδης.
Στις συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται η 20ετής επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, η παραχώρηση της Εγνατίας και η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων.

www.worldenergynews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου