Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπενθύμισε τη συμφωνία με την CMEC για
τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής έξυπνων μετρητών που δεσμεύτηκε, εφόσον
υλοποιηθεί η επένδυση, αυτή να γίνει στη Δυτική Μακεδονία
Μέτρα για την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΔΕΗ ως ομίλου
κυρίως σε ότι αφορά το ΔΕΔΔΗΕ, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.
Μιλώντας κατά τη χθεσινή (7/6) ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποκτήσει η ΔΕΗ τον ουσιαστικό έλεγχο επί του περιουσιακού της στοιχείου που είναι τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης και να τα αξιοποιήσει, ώστε να εισφέρουν σημαντικά έσοδα και να δημιουργήσουν μεγάλες προοπτικές για την επιχείρηση ειδικά εν όψει του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας.
Ο κ. Παναγιωτάκης για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε δημοσίως δυσαρεστημένος για τον τρόπο λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας με έμφαση ότι είναι μεν ο Διαχειριστής του δικτύου και πρέπει να είναι ανεξάρτητος έναντι των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι πρόκειται για 100% θυγατρική της ΔΕΗ και τα δίκτυα αποτελούν έναν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης.
«Θα πρέπει η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ να λειτουργούν πράγματι ως μητρική και θυγατρική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε η πολιτεία να επιλέξει τη λύση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Η επιλογή αυτή δεν έγινε και ως εκ τούτου θα πρέπει να ισχύσει και στην πράξη η σχέση μητρικής - θυγατρικής και να δούμε από κοινού την ανάπτυξη και εξέλιξη των δικτύων διανομής. Ο καθένας θα έχει το ρόλο του. Η ΔΕΗ θα ασκήσει τα δικαιώματά της».
Συνεργασίες για τους «έξυπνους μετρητές»
Σημείωσε μάλιστα ότι στο στρατηγικό σχέδιο της Mckinsey υπάρχει σαφής αναφορά στο ρόλο και την αξία των δικτύων, ενώ επανέφερε στο φως την παλαιότερη συμφωνία με την CMEC για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής έξυπνων μετρητών και μάλιστα όπως είπε, εάν προχωρήσει κάτι τέτοιο δεσμεύεται ότι θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία.
Εξάλλου μεταξύ των σχεδίων της ΔΕΗ είναι σε συνεργασία με την κορεατική Kepco, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στα έξυπνα δίκτυα και τους έξυπνους μετρητές, να εξετάσει το ενδεχόμενο πιλοτικής τοποθέτησης έξυπνων μετρητών σε κάποια μικρή πόλη της Ελλάδας.
Εξάλλου στο στόχαστρο της ΔΕΗ βρίσκεται ο περίφημος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών που καρκινοβατεί εδώ και έξι χρόνια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται κολλημένος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ είναι λογικό οι εταιρίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό να βρίσκονται σε τόσο σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ τους αφού ο όγκος του έργου κάθε άλλο παρά πιλοτικό χαρακτήρα έχει, αλλά αντιθέτως θεωρείται ως πρόκριμα για το έργο της αντικατάσταση του συνόλου των μετρητών όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις για την απεμπλοκή της υπόθεσης ακόμη και το ενδεχόμενο της ακύρωσης του διαγωνισμού.
Σαρωτικές αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΔΕΔΔΗΕ
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η σαφής δυσλειτουργία μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται θα οδηγήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της θυγατρικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θητεία του διοικητικό συμβούλιο και του προέδρου και διευθύνοντας συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ Νίκου Χατζηαργυρίου που έληγε τον Απρίλιο παρατάθηκε για μόνο δυο μήνες μέχρι τη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης, η οποία μάλιστα είχε οριστεί για τις 5 Ιουνίου και αναβλήθηκε εκ νέου.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η γενική συνέλευση που θα γίνει έως το τέλος του μήνα θα οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Παναγιωτάκης του οποίου η θητεία ανανεώθηκε για τρία χρόνια χθες, επέλεξε να υπογράψει ο ίδιος δάνειο ύψους 45 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα δίκτυα, στην έδρα της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, ενώ ο κ. Χατζηαργυρίου απουσίαζε από τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου