Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΗ για το 2020: Το στοίχημα των 650 εκ. ευρώ και της νέας εμπορικής πολιτικής – Τα deals σε ΑΠΕ και η πρόκληση της απολιγνιτοποίησης

 
Σε υπ’ αριθμόν έναν στόχο έχει τεθεί για τη διοίκηση της ΔΕΗ η επιστροφή της, το 2020, στην κερδοφορία και μάλιστα με κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 650 με 700 εκ. ευρώ.
Η ΔΕΗ τις προσεχείς μέρες αναμένεται να λάβει και τα 200 εκ. ευρώ για οφειλές από ΥΚΩ που παρείχε τα προηγούμενα χρόνια ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητα
της αλλά και τη λειτουργική της κερδοφορία.
Το 2020 θα είναι μία χρονιά σταθμός για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης έχει θέσει τους στόχους και τις προκλήσεις παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο πριν το τέλος του περασμένου έτους.
Έτσι στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αναμένεται η εταιρία να διοργανώσει ημερίδα για τους επενδυτές και αναλυτές παρουσιάζοντας αναλυτικά το business plan με τους στόχους έως το 2024 καθώς και την αναδιάρθρωση της δομής και των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
Σε αυτό το διάστημα, λένε οι πληροφορίες, δεν αποκλείεται η διοίκηση να λάβει και τις αποφάσεις της για την έξοδο της ΔΕΗ στις διεθνείς αγορές. Προφανώς θα μετρήσει τις αντιδράσεις, θα σταθμίσει τις συνθήκες στις αγορές και δεν αποκλείεται να επιδιώξει την έκδοση ομολόγου. Ο κ. Στάσσης βέβαια, είχε σπεύσει να αποσαφηνίσει πως δεν υπάρχει πια τόση μεγάλη ανάγκη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αφήνοντας όμως και ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει την έξοδο ακόμη και στις αρχές του χρόνου.
Πάνω, κάτω με παρόμοιες προϋποθέσεις και στο προαναφερόμενο τρίμηνο η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει και στην τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ. Αν επιχειρήσει την έκδοση των δύο πακέτων τότε θα εντείνει το σαφάρι… των οφειλετών προκειμένου να είναι συνεπής στις χρηματοδοτήσεις που θα λάβει.
Το 2020, όμως, για τη ΔΕΗ αναμένεται κι έτος αλλαγής του προφίλ της προς τους καταναλωτές. Σύντομα, λένε οι πληροφορίες, θα βγει με νέου τύπου προϊόντα, τα οποία θα συνδυάζουν εκτός της παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου και άλλες υπηρεσίες χρήσιμες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα ταιριάζουν με τις ενεργειακές τους ανάγκες. Τα νέα προϊόντα, δεν αποκλείεται να βγουν στον «αέρα» εντός του πρώτου διμήνου.
Οι δύο, όμως, μεγαλύτερες προκλήσεις της ΔΕΗ για φέτος είναι τα δείγματα γραφής που θα πρέπει να δώσει στο μετασχηματισμό της σε «πράσινη» ενεργειακή εταιρία. Έτσι, θα αρχίσουν να ανακοινώνονται συνεργασίες με ιδιώτες επενδυτές σε επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του business plan πως έχει κάνει συνομιλίες με 10 επενδυτές. Ενδεχομένως, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που ανακοίνωσε με την MASDAR για έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών να προχωρήσει και σε άλλες τέτοιες ανακοινώσεις.
Η φετινή χρονιά θα είναι και η πρώτη της εφαρμογής του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης με τη δημόσια εταιρία να προγραμματίζει το κλείσιμο του σταθμού των μονάδων 1 και 2 του Αμυνταίου.
Στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχει ανακοινωθεί και η κάθε λεπτομέρεια γύρω από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που θα προκαλέσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον μια και τα δίκτυα διανομής της χώρας βρίσκονται πάρα πολύ πίσω από τους στόχους της ψηφιοποίησης και της προσφοράς έξυπνων υπηρεσιών στην ηλεκτρική ενέργεια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου