Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

ΑΔΜΗΕ: Στο «κόκκινο» το σύστημα ηλεκτρισμού λόγω καύσωνα - Στα 105,42 ευρώ/MWh η μέση χονδρεμπορική τιμή


Στην πιο σκληρή δοκιμασία των τελευταίων επτά ημερών του καύσωνα μπαίνει σήμερα το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ακραίες θερμοκρασίες και η αυξημένη ζήτηση για τη χρήση

κλιματιστικών στέλνει την πρόβλεψη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για το φορτίο αιχμής στα 9.900 MW (Μεγαβάτ). Η εκτίμηση για το υψηλότερο σημείο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας γίνεται για τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ στα επίπεδα των 8.500 με 9.000 MW κινούνται και οι προβλέψεις για τις απογευματινές ώρες. Βέβαια, να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα μεγέθη είναι προβλέψεις και τα πραγματικά υψηλά φορτία δεν αποκλείεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, λίγο πάνω από τα 8.600 MW τις βραδινές ώρες.

Ο ΑΔΜΗΕ, με βάση το σημερινό προγραμματισμό που έχει κάνει για την κάλυψη της ημερήσιας ζήτησης 134.480 MW, έχει δώσει εντολές για την διαθεσιμότητα και λειτουργία όλων των θερμικών μονάδων (16 μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη) της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενέργεια θα δώσουν και ορισμένα υδροηλεκτρικά της δημόσιας εταιρίας, ενώ οι εκτιμήσεις για τη σημερινή διαθεσιμότητα των ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα χαμηλές, εξαιτίας της άπνοιας (δεν θα λειτουργούν τα αιολικά).

Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας στην κάλυψη της σημερινής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχουν κατά 43% οι μονάδες φυσικού αερίου, κατά 22% οι ΑΠΕ, κατά 11% οι λιγνιτικές, κατά 19% οι εισαγωγές και κατά 6% οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Το κυρίαρχο μείγμα φυσικού αερίου και λιγνίτη δείχνει τη μέση χονδρεμπορική τιμή στα 105,42 ευρώ ανά MWh. Υψηλά επίπεδα αν και χαμηλότερη κατά 9% σε σχέση με τη χθεσινή μέρα.  Χθες με βάση τον απολογισμό του ΑΔΜΗΕ η αιχμή φορτίου σημειώθηκε στις 10 το βράδυ και ήταν στα 8465 MW.

Αντοχές του δικτύου

Πάντως, παρά την υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τις ακραίες θερμοκρασίες, τις προηγούμενες ημέρες τόσο το σύστημα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) όσο και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έδειξαν ισχυρές αντοχές.

Οι βλάβες και οι διακοπές ρεύματος που εκδηλώθηκαν στη χαμηλή και μέση τάση λόγω του καύσωνα, ήταν ελάχιστες. Τα συνεργεία των δύο Διαχειριστών βρίσκονται επί ποδός και όπου παρουσιάζεται πρόβλημα στη διανομή ή τη μεταφορά σπεύδουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Αν συνέβαινε αυτό, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε επάρκεια ηλεκτροπαραγωγής. Κάτι που με τα τωρινά δεδομένα δεν ισχύει.

(του Χρήστου Κολώνα, Οικονομικός Ταχυδρόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου