Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Δείτε πόσους… διευθυντές έχει η ΔΕΗ

ΔΕΗ

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα διοικητικά θέματα, η πλούσια δομή στις γενικές διευθύνσεις και η στελέχωσή τους, κατά κανόνα, με πρόσωπα από την αγορά δημιουργεί την υπόνοια ότι περισσότερο εξυπηρετεί ανάγκες πελατειακών εξυπηρετήσεων, με τη δημιουργία νέων, καλοπληρωμένων θέσεων, παρά την ανάγκη αποτελεσματικότερης διοίκησης της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη μεγάλη αύξηση του

αριθμού των γενικών διευθυντών σημειώνεται και μεγάλη αύξηση των διευθυντών.

Η δομή «μεξικανικού στρατού» έχει αρκετές παρενέργειες για τη ΔΕΗ:

  • Προφανής είναι η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας των ανώτερων στελεχών, που εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, με τον συνυπολογισμό όλων των βασικών και συμπληρωματικών παροχών. Ουσιαστικά, η ΔΕΗ χάνει σε πρόσθετες αμοιβές στελεχών ένα σημαντικό τμήμα των δαπανών που εξοικονομεί με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου χαμηλόβαθμού προσωπικού.
  • Σε οργανωτικό επίπεδο, η πολυτελής δομή με τις… αμέτρητες γενικές διευθύνσεις που οργανώνονται τώρα και τα ουκ ολίγα ανώτερα στελέχη που ενημερώνονται και προσπαθούν να μπουν σε παραγωγικούς ρυθμούς, δεν επιτρέπει στην επιχείρηση να «τρέξει» με την απαιτούμενη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα μετασχηματισμού της. «Η ΔΕΗ βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο μιας “μάχης” που θα κρίνει το μέλλον της και σίγουρα αυτός δεν ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για αλλάξουν όλα στην εσωτερική δομή», αναφέρουν πηγές με γνώση των διοικητικών πραγμάτων στη ΔΕΗ.
  • Ακόμη και σε χωροταξικό επίπεδο, η νέα δομή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα. Ενώ έχει προγραμματισθεί η μεταστέγαση των γραφείων διοίκησης σε νέο βιοκλιματικό κτήριο υψηλών προδιαγραφών στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα στην Κατεχάκη , η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αναζητήσει προσωρινή λύση μίσθωσης νέου και αρκετά μεγάλου κτηρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας έως 4.000 τ.μ. Εν μέρει, αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα και του «ξεχειλώματος» των διοικητικών δομών.

Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό σχέδιο που εφαρμόζεται στη ΔΕΗ δεν παραπέμπει σε επιχείρηση που κάνει αγώνα για την οικονομική της εξυγίανση και την κατοχύρωση της θέσης της σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας.

Το πέρασμα σε μικρή κερδοφορία το 2020 θα ήταν λάθος να πιστωθεί στη σημερινή διοίκηση, τονίζουν πηγές με καλή γνώση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, αφού ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα πολλών ευνοϊκών παραγόντων: των αυξήσεων 20% στα τιμολόγια, της μεγάλης μείωσης της χονδρικής τιμής του ρεύματος αλλά και της κατάρρευσης των τιμών των καυσίμων, λόγω της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει μέχρι να εδραιώσει την οικονομική και επιχειρηματική της θέση και οι πειραματισμοί με πολυτελείς δομές στελέχωσης δεν θα επιταχύνουν αυτή την προσπάθεια.

xristika.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου