Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Oι αλλαγές στο δεύτερο market test για το antitrust case του λιγνίτη που ξεκίνησε

Oι αλλαγές στο δεύτερο market test για το antitrust case του λιγνίτη που ξεκίνησε

Η  DGcomp απέστειλε προχθές στους συμμετέχοντες το νέο ερωτηματολόγιο επί της βελτιωμένης αρχικής πρότασης

Με βελτιωμένη βερσιόν και με την προσδοκία ότι θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ώστε να κλείσει οριστικά μια υπόθεση

που σέρνεται από το 2014, ξεκίνησε προχθές το δεύτερο market test για το antitrust case στο λιγνίτη.
Oι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν επί των σχολίων που διατύπωσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στο πρώτο market test ολοκληρώθηκαν και η DGcomp απέστειλε προχθές στους συμμετέχοντες το νέο ερωτηματολόγιο επί της βελτιωμένης αρχικής πρότασης στην οποία συμφώνησαν Θεσμοί και ΥΠΕΝ τον Ιανουάριο.

 Ο τρόπος διάθεσης

Ο τρόπος διάθεσης των ποσοτήτων λιγνιτικής ισχύος από τη ΔΕΗ και η τιμή είναι τα δύο βασικά σημεία στα οποία διαφοροποιείται η νέα πρόταση ως προς το σκέλος της υλοποίησής της αφού τα βασικά σημεία δεν αλλάζουν.
Στο προηγούμενο σχήμα οι προβλεπόμενες ποσότητες θα διατίθεντο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ στο νέο οι ποσότητες θα διαπραγματεύονται στην προθεσμιακή αγορά μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ή μέσω του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Χρηματιστηρίου.
Ως προς την τιμή το προηγούμενο σχήμα προέβλεπε πώληση με μια έκπτωση επί της τιμής που διαμορφώνεται στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.
Στο νέο σχήμα, προβλέπεται απευθείας διαπραγμάτευση του αγοραστή με τη ΔΕΗ μέσω της προθεσμιακής χωρίς να υπάρχει market prices floor.

Τούτων δοθέντων έχει μεγάλη σημασία να δούμε ποιά θα είναι η ζήτηση από τους ιδιώτες και σε ποιές τιμές θα καταστεί ελκυστική η λιγνιτική παραγωγή με τα σημερινά δεδομένα.
Και φυσικά τι θα σημάνει αυτό και για την ίδια την ΔΕΗ, δηλαδή σε ποιές τιμές θα διαθέσει τις ποσότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς για το κλείσιμο της εκκρεμότητας που άνοιξε το 2014 με την απόφαση της ΕΕ για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, θα πρέπει να διαθέσει σε ιδιώτες προμηθευτές το 2021 το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς και ακολούθως το 40% το 2022 και άλλο ένα 40% το 2023.

Πάντως είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες στόχευσαν πρώτα να κλίσει αυτό και το θέμα και στην συνέχεια να εισέλθουν στα θέματα της στρατηγικής εφεδρείας.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου