Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Στάσσης: Η ΔΕΗ πρέπει να έχει τουλάχιστον 900 εκατ. EBITDA για να μπορεί να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις


Σε ενημέρωση της Βουλής για την προμήθεια υγρών καυσίμων που καλύπτουν τις ανάγκες της ΔΕΗ, κύρια σε ηλεκτροπαραγωγή αλλά και σε άλλες δραστηριότητες για το έτος 2021, προχώρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Στάσσης αναφέρθηκε στις σχετικές

αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, με τις οποίες επικυρώνονται οι συμβάσεις για την προμήθεια υγρών καυσίμων.

Ανάμεσα σε άλλα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ ανέφερε πως η προμήθεια ντίζελ για την ΔΕΗ ανέρχεται για ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 820 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων, οι 240 χιλιάδες τόνοι πηγαίνουν απευθείας από τον προμηθευτή στον ΑΗΣ Αθερινόλακου, ενώ, οι υπόλοιποι 580 χιλιάδες πηγαίνουν στον ΑΗΣ Λαυρίου και από εκεί με ναυλωμένα πλοία από την ΔΕΗ, φτάνουν στα υπόλοιπα νησιά που λειτουργούν ντιζελοκίνητες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μαζούτ χαμηλού θείου περιεκτικότητας έως 1%, το οποίο αξιοποιείται ως καύσιμο στις εν λόγω μονάδες.

Σύμφωνα με τον κύριο Στάσση, η ΔΕΗ προχώρησε στην επέκταση μέχρι και 31/12/2021 της σύμβασης που είχε υπογράψει για το 2020 με την εταιρεία ΕΚΟ ΑΒΕΕ, κρίνοντας ότι παραμένει συμφέρουσα για την Δημόσια Επιχείρηση. Υπογραμμίζοντας τα αναλυτικά νούμερα των συμβάσεων κατά τα συναπτά έτη 2019, 2020 και 2021 προκύπτει ότι οι σχετικές συμβάσεις για την προμήθεια Υγρών Καυσίμων παραμένουν συμφέρουσες για την Επιχείρηση.

Σε ότι αφορά την προμήθεια άλλων υγρών καυσίμων, όπως ντίζελ κίνησης, ντίζελ θέρμανσης και βενζίνες έγιναν μειοδοτικοί διαγωνισμοί και ανατέθηκε η προμήθεια των καυσίμων για τις ανάγκες της ΔΕΗ.

Απαντώντας στη "δευτερολογία" του στις ερωτήσεις των βουλευτών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης ανέφερε πως ορισμένες λιγνιτικές μονάδες τίθενται εκτός αγοράς και όχι εκτός συστήματος, μιας και υπάρχει ανάγκη να αξιοποιηθούν ως στρατηγικές εφεδρείες και με μια ορισμένη και προκαθορισμένη αποζημίωση θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα όταν υπάρχει ανάγκη.

Σε ερώτηση για το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις, ανέφερε πως παραμένει ως κριτήριο και προφανώς «ιεραρχείται όταν βρούμε αυτόν που θέλουμε ανάμεσα στους ντόπιους».

Τέλος, κάνοντας ένα γενικό σχόλιο για την πορεία της ΔΕΗ, τόνισε πως η Επιχείρηση πρέπει να καταγράφει ετήσια λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 900 εκατ. ευρώ με 1 δις ευρώ ετησίως, αφενός για να μπορέσει να συνεχίσει να ξεπληρώνει τα χρέη της και αφετέρου να προχωρήσει στις επενδύσεις που έχει σχεδιάσει και οι οποίες θα επιτρέψουν στην ΔΕΗ να ανακάμψει οριστικά.

«Άλλη συνταγή δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Μιχάλης Μαστοράκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου