Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΕΒΙΚΕΝ: Υπέρ της στρατηγικής εφεδρείας για τη διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρισμού


Υπέρ της εξασφάλισης στρατηγικής εφεδρείας που θα καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της απόσυρσης του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων τάσσεται η ΕΒΙΚΕΝ (βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας) η οποία διαφωνεί, ωστόσο, με την υιοθέτηση μόνιμου μηχανισμού εξασφάλισης ισχύος.

"Είναι προφανές ότι τυχόν απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων

μέσα στο 2021, θα δημιουργήσει de facto πρόβλημα επάρκειας ισχύος στο σύστημα, ιδιαίτερα στους μήνες αιχμής έως ότου τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου ή/και η Πτολεμαΐδα 5. Συμφωνούμε απόλυτα ότι είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας, στον οποίο θα είναι δυνατή η ισότιμη συμμετοχή της Ζήτησης με όρους που προσιδιάζουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά της", αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΡΑΕ για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτει ωστόσο ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα το 2030 θα είναι 33% σε σύγκριση με 37% το 2021, το οποίο καταλήγει στα ίδια απόλυτα επίπεδα παραγωγής από μονάδες φ.α, εάν λάβουμε υπόψη την αύξηση του φορτίου. "Καθώς δεν αναμένεται μείωση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου με ορίζοντα το 2030, δεν προκύπτει απαραίτητα μείωση των εσόδων από τις αγορές στις οποίες συμμετέχουν", αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ.

 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου