Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

ΔΕΗ: Στόχος τα 300 εκατ. ευρώ με το «πράσινο» ομόλογο εντός Ιουλίου – Διάρκειας 7 ετών για αναχρηματοδότηση δανεισμού

 

Στην άντληση 300 εκατ. ευρώ στοχεύει η ΔΕΗ με το νέο ομόλογο βιωσιμότητας, με το οποίο σχεδιάζει την επόμενη έξοδό της στις αγορές. Το ομόλογο θα έχει την ίδια δομή με τις δύο εκδόσεις που προηγήθηκαν, δηλαδή με δέσμευση για συγκεκριμένη μείωση των εκπομπών CO2 και «πέναλτι» στο επιτόκιο στην περίπτωση που δεν

επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. 

Θα έχει διάρκεια 7 έτη, με σκοπό τα χρήματα που θα αντληθούν να αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Η απόφαση για την έκδοση είναι ειλημμένη από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία όπως έχει γράψει το energypress, αναζητεί το κατάλληλο «χρονικό παράθυρο» μέσα στον Ιούλιο. Η μόνη περίπτωση να μην προχωρήσει στην έκδοση είναι αν δεν το επιτρέψουν τελικά οι συνθήκες στις αγορές. 

Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αειφορίας στα δύο προηγούμενα «πράσινα» ομόλογα είχε ορισθεί η μείωση των εκπομπών CO2 της επιχείρησης κατά 40% έως το τέλος του 2022 σε σχέση με το 2019, δηλαδή κατά 9,2 εκατ. τόνους. Το «πέναλτι» που έχει η ίδια ορίσει, σε περίπτωση που δεν πετύχει τον στόχο, είναι η πρόσθετη επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου. Στη νέα έκδοση, η ρήτρα θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, με δεδομένο ότι το καινούριο ομόλογο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, καλύπτοντας επομένως και επιπλέον έτη.  

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο εκδόσεις ομολόγων βιωσιμότητας που προηγήθηκαν, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,875% και 3,67% αντίστοιχα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε και με τη νέα «πράσινη» ομολογιακή έκδοση να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού της επιχείρησης. 

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Στάσσης στην πρόσφατη γενική συνέλευση της επιχείρησης, η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά της επίτευξης του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση, για τη μείωση της αναλογίας καθαρού χρέους προς EBITDA στο 3,5, ο οποίος θα αποτελέσει και «σήμα» για να επανεξετάσει τη διανομή μερίσματος. Όπως τόνισε, η αναλογία έχει μειωθεί πλέον στο 3,7, από 11 που ήταν το 2011. 

Όπως είχε γράψει το energypress, ο προσανατολισμός για την έκδοση στον μήνα Ιούλιο δεν είναι τυχαίος. Συνδέεται κατ΄ αρχάς με την επενδυτική ψυχολογία, που προς το παρόν είναι ακόμη θετική, καθώς τυχόν εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» θα ανακόψει έστω και παροδικά την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και, κατά συνέπεια, θα επιδεινώσει το κλίμα στις αγορές. Παράλληλα,  οι εξελίξεις που είναι πιθανό να πυροδοτήσουν οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα φέρουν σε δυσμενέστερη θέση χώρες όπως η Ελλάδα, και επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, που το τελευταίο διάστημα δανείζονται με χαμηλά επιτόκια.  


Κώστας Δεληγιάννης

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου