Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Μανούσος Μανουσάκης: Ο Eπικεφαλής του ΑΔΜΗΕ δεν Περνά Απαρατήτητος

€600.000 τον χρόνο για 4+1 golden boys του ΣΥΡΙΖΑ 

Σε πρόσωπο των ημερών αναδεικνύεται ο Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Πρώτον επειδή η εταιρεία βραβεύτηκε για τον κομβικό ρόλο της στην επιτυχημένη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, πιο γνωστή και ως «Μικρή Διασύνδεση», και δεύτερον, για την επίθεση που εξαπέλυσε

κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)

με αφορμή την πολιτική της στον καθορισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και για το πρόστιμο των 5 εκατ. που επέβαλε στον ΑΔΜΗΕ για την εμπλοκή του στο έργο επέκτασης της γραμμής μεταφοράς ρεύματος στην Πελοπόννησο.  

Και όμως, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, κυκλοφόρησε ευρέως η φήμη πως ο κ. Μανουσάκης επρόκειτο να αποχωρήσει από το τιμόνι του Διαχειριστή, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων, αφενός με την έκρηση στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου και αφετέρου με την αγορά εξισορρόπησης του target model.

Οι φήμες παρέμειναν φήμες και ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να ανακτά το βηματισμό του. Το στοίχημα της έγκαιρης ολοκλήρωσης ενός εμβληματικού έργου για την Κρήτη και ευρύτερα τη χώρα, κερδήθηκε. Απομένει να αποκαλυφθούν και οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Μανουσάκης επέλεξε να οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις του Διαχειριστή με την ΡΑΕ, για «πράξεις και παραλείψεις της Αρχής» που, κατά την άποψη του ΑΔΗΕ ζημιώνουν τα συμφέροντά του.

Είναι χαρακτηριστικό της οξύτητας που δημιουργήθηκε το γεγονός ότι ο κ. Μανουσάκης χαρακτήρισε την ΡΑΕ «δημόσιο παλαιάς κοπής, που αντιμετωπίζει τον ΑΔΜΗΕ σαν δημόσιο και όχι ως μια εταιρεία που λογοδοτεί σε μετόχους.»

Μάλιστα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του  Διαχειριστή κατηγόρησε την ΡΑΕ ότι καθυστερεί την έγκριση των τιμολογίων και ότι επέβαλε άδικο πρόστιμο στον ΑΔΜΗΕ επειδή καθυστέρησε να ολοκληρώσει το δίκτυο Υπερυψηλής Τάσης στην Πελοπόννησο. Όπως ανέφερε, οι αποφάσεις της Αρχής πλήττουν ευθέως την κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ κατά 10 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ στέλνουν αρνητικό μήνυμα για τις επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει τη νέα γενιά ενεργειακών υποδομών της χώρας μέσα από ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (2022-2031). Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται σε δύο άξονες: την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Μεταφοράς.

Αλλά ας θυμηθούμε ποιος είναι, εν συντομία, ο Μανούσος Μανουσάκης:

Ο Μανούσος Μανουσάκης έως την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΑΔΜΗΕ, υπήρξε Διευθυντής και νόμιμος εκπρόσωπος των ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού OTE Rural North & OTE Rural South, θυγατρικών του Ομίλου ΟΤΕ. Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του ∆.Σ. της ΟΤΕ Α.Ε. και έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στον όμιλο ΟΤΕ.

To 2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε μέλος του ∆.Σ. της Black Sea Trade & Development Bank. Από το 2012 έως το 2014 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων για θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, έχει διατελέσει σύμβουλος σε τηλεπικοινωνιακά έργα για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς μεταξύ των οποίων είναι η ∆ΕΗ Α.Ε., η Αττική Οδός Α.Ε και το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων και παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Αττικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Είναι ∆ιδάκτωρ καθώς και διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την περίοδο 2007-2010 δίδασκε σε σεμινάρια της OTE Academy.

Συμμετείχε στη σχεδίαση βραβευμένου από το Metro Ethernet Forum μητροπολιτικού δικτύου Ethernet καθώς και σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα ενώ έχει δημοσιεύσει invited paper στο Journal of Lightwave Technology.

Παράλληλα, είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Θυμίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ENTSO-E, που αποτελεί βασικό εκτελεστικό όργανο του Συνδέσμου ο οποίος αντιπροσωπεύει 43 Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από 36 χώρες της Ευρώπης. 


www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου