Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Ρευστότητα 1,3 δις ευρώ έριξε η ΔΕΗ στην αγορά την τελευταία 2ετία – Στα 270 εκατ. ευρώ οι πληρωμές προς τον ΕΛΑΠΕ


Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πληρωμές που έχει κάνει η ΔΕΗ την τελευταία διετία μειώνοντας το δανεισμό της αλλά και τα χρέη προς τρίτους, παρουσίασε χθες στην βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Στάσσης. Συνολικά η ΔΕΗ στο επίμαχο διάστημα έχει προχωρήσει σε πληρωμές ύψους 1,341 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, την περίοδο

που παρέλαβε η νέα διοίκηση βρήκε ταμειακό έλλειμμα ύψους 1 δις ευρώ και ακόμη 1 δις ευρώ οφειλές προς τρίτους. Από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα πληρώσαμε σημαντικό μέρος από αυτά τα χρέη, ανέφερε ο κ. Στάσσης αποκαλύπτοντας τις πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στο επίμαχο διάστημα προς τράπεζες, προμηθευτές και ΕΛΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στη βουλή ο κ. Στάσσης, την τελευταία διετία δόθηκαν 435 εκατ. ευρώ για μείωση των οφειλών της ΔΕΗ προς την αγορά, 636 εκατ. ευρώ για μείωση του δανεισμού της επιχείρησης ενώ ακόμη 270 εκατ. ευρώ δόθηκαν για να μειωθούν οι οφειλές της ΔΕΗ προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). 

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί υπερβολικά υψηλής κερδοφορίας, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να έχει τουλάχιστον 1 δις λειτουργική κερδοφορία, που θα της επιτρέψει να έχει τις αναγκαίες χρηματοροές για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα με έμφαση στις ΑΠΕ. Για να μειώσει η χώρα την εξάρτησή της από εισαγωγές καυσίμων και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ κατέληξε ο κ. Στάσσης. 

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου