Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Ομολογίες με ρήτρα αειφορίας ύψους 350 εκατ. ευρώ και λήξη το 2028 προσφέρει η ΔΕΗ - Τα σενάρια για το επιτόκιο και το τάιμινγκ της σημερινής έκδοσης

 

 Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (η «ΔΕΗ») ανακοινώνει σήμερα ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 59 και το άρθρο 74 του νόμου 4548/2018 και το άρθρο 14 του νόμου 3156/2003, η ΔΕΗ

προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά (η «Προσφορά») ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €350 εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028 (οι «Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας» ή οι «Ομολογίες»), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά.

Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας  (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια τελικούς πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου € 2 δισεκατομμυρίων στις 9 Ιουλίου 2021.

Νωρίτερα το energypress έγραφε: 

Επιτόκιο κοντά στο 3,5%, προσδοκά σύμφωνα με τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές η ΔΕΗ με τη νέα σημερινή της έξοδο στις αγορές. Την υπαγόρευσαν το θετικό - προς το παρόν τουλάχιστον - διεθνές κλίμα και η ανάγκη να ρίξει το συντομότερο το μέσο κόστος δανεισμού της κάτω του 5%, παρ' ότι μια αντίστοιχη 7ετής ομολογιακή έκδοση εντός Ελλάδας, ύψους 300 εκατ ευρώ, θα της στοίχιζε φθηνότερα. Εντούτοις η ΔΕΗ, τέσσερις μόλις μήνες μετά την προηγούμενη έξοδο, επέλεξε και πάλι το εξωτερικό. Τρεις λόγοι, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη ότι βρίσκονται πίσω από αυτή την απόφαση.

Πρώτον, η πρόθεση της διοίκησης της να αυξηθεί κι άλλο η έκθεση ξένων θεσμικών και real time investors στην επιχείρηση. Ενα ομολογιακό δάνειο στην Ελλάδα θα μεταφράζονταν σε επιτόκιο 2,5%. Δηλαδή μία μονάδα κάτω από τα εκτιμώμενα επίπεδα του 3,5% της νέας έκδοσης, έναντι του 3,875% της προηγούμενης του Μαρτίου. Σαν κόστος δεν είναι αμελητέο. Αλλά στόχος της ΔΕΗ είναι οι ξένοι θεσμικοί να ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους στην επιχείρηση, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας. Εξάλλου η έκθεση των ελληνικών τραπεζών από κάποιο σημείο και πάνω «ταβανιάζει», κάτι που αφορά συνολικά της στρατηγική τους, όχι μόνο απέναντι στη ΔΕΗ, αλλά σε κάθε ελληνική επιχείρηση.

Δεύτερος λόγος για την απόφαση της να επιλέξει να δανειστεί από το εξωτερικό είναι η μετοχή της (8,75 ευρώ τη Παρασκευή). Αγοράζοντας οι ξένοι θεσμικοί ομόλογα της επιχείρησης, αυτό βοηθά και την μετοχή. Στελέχη της αγοράς απαντούν ότι η προηγούμενη έκδοση του ομολόγου βιωσιμότητας μέσω του οποίου «σήκωσε» 775 εκατ ευρώ, έχει ήδη αποτυπωθεί στην τιμή της.

Και ο τρίτος λόγος είναι ότι βγαίνοντας όλο και πιο συχνά στις αγορές, η ΔΕΗ «κτίζει» ένα μονοπάτι, μειώνοντας το επιτόκιο, κάτι που φυσικά ισχύει για κάθε εκδότη ομολογιών. Αρα, μετά από 2-3 χρόνια, θα είναι ενδεχομένως σε θέση να πετύχει από τους ξένους θεσμικούς το επιτόκιο 2,5, αυτό δηλαδή που θα έπαιρνε σήμερα αν απευθύνονταν στην εγχώρια αγορά.

Το τάιμινγκ και το σημερινό κόστος δανεισμού

Στο ερώτημα γιατί τώρα, η απάντηση συνδέεται με την ανησυχία ότι η επέλαση της «Δέλτα» θα κλείσει από το φθινόπωρο το σχετικό παράθυρο. Τώρα το κλίμα είναι ακόμη θετικό και η αναβάθμιση από την S&P πρόσφατη, όμως από φθινόπωρο τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν όσον αφορά την αβεβαιότητα που ενδεχομένως προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η εξελιξη της πανδημίας.

Όσο επομένως η ΔΕΗ θα βρίσκει ανοικτές τις αγορές, τόσο θα απευθύνεται σε αυτές, απαντούν τραπεζικά στελέχη με γνώση της στρατηγικής της. Και δεν αποκλείουν, να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις ως τα τέλη του 2021, το φθινόπωρο ή γύρω στο Δεκέμβριο, πάντα φυσικά με τον αστερίσκο για τη πορεία της πανδημίας. 

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα της ΔΕΗ είναι να βλέπει να μειώνεται το κόστος δανεισμού της. Σήμερα αυτό βρίσκεται κατά μέσον όρο στο 5%. Ενα επιτόκιο κοντά στο 3,5% τώρα, σε συνδυασμό με το 3,875% του Μαρτίου, προφανώς και το κατεβάζει. Στόχος είναι χρόνο με το χρόνο αυτό να πέφτει, προκειμένου να μεγαλώνει και η κερδοφορία της.

Οσο για τη δομή της σημερινής έκδοσης, θα είναι ανάλογη με της προηγούμενης. Δηλαδή με δέσμευση εκ μέρους της επιχείρησης απέναντι στους επενδυτές για συγκεκριμένη μείωση εκπομπών CO2 και «πέναλτι» στο επιτόκιο εφόσον δεν επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος.

Στο προηγούμενο ομόλογο βιωσιμότητας (SLB), η ρήτρα αειφορίας είχε ορισθεί σε μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2 της επιχείρησης στα τέλη του 2022 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Δηλαδή κατά 9,2 εκατ. τόνους. Εφόσον δεν πετύχει τον στόχο, η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου της.

Στη νέα έκδοση, η ρήτρα πιθανότατα θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, με δεδομένο ότι το καινούργιο ομόλογο έχει μεγαλύτερη διάρκεια, καλύπτοντας επομένως και περισσότερα έτη.  


Γιώργος Φιντικάκης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου