Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Στη Βουλή η ρύθμιση για τη μεταφορά στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη - Σε εκκρεμότητα το τίμημα της μεταβίβασης

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα απόβλητα, που κατατίθεται, πιθανότατα εντός εβδομάδας στην Βουλή, θα συμπεριληφθεί η ρύθμιση για τη μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη. Ένα θέμα που έχει συμφωνηθεί και «κλειδώσει» εδώ και καιρό, χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και για

το τίμημα στο οποίο θα γίνει η μεταβίβαση.

Αυτό παραμένει ακόμη ανοιχτό. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ που δεν επιλύεται με τη εν λόγω ρύθμιση, παρά έχει αφεθεί να διευθετηθεί με μεταξύ τους συνεννόηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει εδώ καιρό προτείνει στον ΑΔΜΗΕ η απόκτηση των παγίων της θυγατρικής της στην Κρήτη να γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή με βάση τις προσφορές που θα δεχτεί για το ΔΕΔΔΗΕ. Και αυτό, καθώς η πώληση του 49% της θυγατρικής της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επομένως το όποιο εμπορικό τίμημα προκύψει, αλλάζει προφανώς και τα δεδομένα για τα πάγια της Κρήτης. Σήμερα η αξία τους περιορίζεται στο ποσό που αναγράφεται λογιστικά, το οποίο όμως δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τους αξία όταν «κλείσει» και επίσημα η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει ζητήσει η απόκτηση των παγίων στο νησί να γίνει στην λογιστική τους αξία, όπως αυτή καταγράφεται στα βιβλία. Στο ζήτημα μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει συμφωνία, επομένως η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στην Βουλή, θα περιορίζεται σε διαδικαστικά ζητήματα, αφήνοντας εκτός το πιο ουσιαστικό. Αυτό μένει να επιλυθεί τους επόμενους μήνες.

Σημειωτέον ότι το δίκτυο υψηλής τάσης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ σε αντίθεση με το δίκτυο υψηλής τάσης στο ηπειρωτικό σύστημα, την κυριότητα και διαχείριση του οποίου έχει ο ΑΔΜΗΕ. 

Εδώ και καιρό, η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω της Πελοποννήσου, θα μεταβιβάσει στον ΑΔΜΗΕ τα πάγια της θυγατρικής της στο νησί. Η μεταβίβαση θα γίνει αυτοδικαίως με την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Στην πράξη, η ρύθμιση θα αναγνωρίζει τη κυριότητα του ΑΔΜΗΕ επί των παγίων, επιλύοντας έτσι τη σχετική ρυθμιστική εκκρεμότητα. Διαφορετικά, θα υπήρχε ζήτημα ως προς το καθεστώς του λειτουργικού διαχωρισμού, καθώς ο ΑΔΜΗΕ θα αναλάμβανε τη διαχείριση παγίων που όχι μόνο δεν είναι δικά του, αλλά ανήκουν και σε έναν από τους ηλεκτροπαραγωγούς. 

Το θέμα της μεταφοράς των παγίων από τον ένα διαχειριστή στον άλλο είναι αρκετά παλιό. Εδώ και πολλούς μήνες έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης για τη μεταβίβαση. Σχέδιο που εκπονήθηκε με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου (της εταιρείας Reed Smith) και προβλέπει την πώληση από τη ΔΕΗ της γραμμής μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV στον ΑΔΜΗΕ – στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η ΡΑΕ, αναφορικά με τη διαχείριση του συστήματος της Κρήτης με τη λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης.

Το καθυστέρησε η διαφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη ως προς το τίμημα του συνόλου των παγίων και της γραμμής μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV. Εδώ και καιρό, η θέση του ΑΔΜΗΕ είναι πως η ΔΕΗ θα πρέπει να του πουλήσει άμεσα το δίκτυο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να περάσει σε αυτόν η διαχείριση της Κρήτης. Έχει ενδιαφέρον η διατύπωση που θα χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ η νομοθετική ρύθμιση για τη μεταβίβαση των παγίων και κατά πόσο θα ορίζεται κάποιο deadline για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

 Γιώργος Φιντικάκης

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου