Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

«Κλειδώνει» σε επίπεδα 1,1 με 1,2 δισ. η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ - Οι επόμενες κινήσεις μέχρι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στις αρχές Νοεμβρίου


Με επιπλέον 1,1 με 1,2 δισ ευρώ στο ταμείο θα βρεθεί προσεχώς η ΔΕΗ. Στα επίπεδα αυτά εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» η αυξηση κεφαλαίου που θα κληθεί να εγκρίνει το Δ.Σ. της επιχείρησης στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οπότε και η καθοριστική συνεδρίαση. Ενα από τα επόμενα βήματα του κρίσιμου δεκαημέρου που ακολουθεί το «πράσινο φως» που έλαβε χθες από την Εκτακτη

Γενική της Συνέλευση. 

Οι κρίσιμες κινήσεις έχουν ως εξής: 

• Δεκαήμερο για τα διαδικαστικά και να πάρει η ΔΕΗ από την Κεφαλαιαγορά την έγκριση και το σχετικό πράσινο φως

  • Στο ίδιο διάστημα, η διοίκηση θα προχωρήσει σε ένα ακομη άτυπο roadshow με funds και θεσμικούς. Ενας νέος γύρος συναντήσεων, συνέχεια των προηγούμενων, όπου η διοίκηση Στάσση θα συναντηθεί με επιπλέον funds και θεσμικούς. Εδώ και εβδομάδες, οι πληροφορίες επειμένουν ότι το αρχικό ποσό των 750 εκατ ευρώ έχει υπερκαλυφθεί κατά τρεις φορές, με τις προσφορές να προσεγγίζουν τα 2 δισ ευρώ. 
  • Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ή Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, συνεδριάζει το ΔΣ της επιχείρησης, προκειμένου να εγκρίνει πόσο τελικά θα είναι το ποσό της ΑΜΚ. Οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 1 δισ ευρώ. Εννοείται ότι θα έχουν προηγηθεί οι εισηγήσεις των τραπεζών Citi και Goldman Sachs, που ως συντονιστές της διεθνούς έκδοσης, θα έχουν μετρήσει τη ζήτηση και όρεξη των επενδυτών.
  • Αμέσως μετά θα ανοίξει το Βιβλίο Προσφορών, κάτι που τοποθετείται στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Στους άγνωστους ακόμη «Χ», η ποσότητα των μετοχών που θα εκδοθούν και φυσικά η τιμή της μετοχής στην οποία θα «κλειδώσει» η ΑΜΚ. Η τιμή της μετοχής θα εξαρτηθεί από τη ποσότητα των μετοχών που θα εκδώσει η ΔΕΗ. Θεωρητικά η επιχείρηση έχει δικαίωμα να εκδώσει τόσες, όσες και οι υφιστάμενες μετοχές, δηλαδη 232.000.000. Τυχόν έκδοση μεγάλου αριθμού νέων μετοχών, σημαίνει ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, ακόμη και με μια χαμηλή σχετικά τιμή. Αντίστροφα, εξίσου καλά επιτυγχάνεται ο στόχος, με μια υψηλή τιμή μετοχής και με μικρότερο αριθμό νέων μετοχών. «Στόχος είναι να αποκτήσει η ΔΕΗ μια όσο το δυνατόν πιο διεθνή μετοχική σύνθεση πιο νορμάλ απ’ ότι η σημερινή της εικόνα», αναφέρουν πηγές της επιχείρησης.

Στο ερώτημα σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, η απάντηση είναι ότι έχουν κανονικά δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ. Αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν το δικαίωμά τους σε κάποιο τρίτο πρόσωπο. Το δικαίωμα ωστόσο προτίμησης μετατρέπεται στην ουσία σε δικαιώμα να έχουν το πρώτο λόγο στην Γ.Συνέλευση. Εκτιμάται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκει το 16%, οι οποίοι θα έχουν και σειρά προτεραιότητας.

Κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση, δεν έλειψε η «γκρίνια» κάποιων μικρομετόχων αναφορικά με την απώλεια του δικαιώματος προτίμησης που θα υποστούν, με τη διοίκηση Στάσση να απαντά ότι οι μέτοχοι, εφόσον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Σε επίπεδο ονοματολογίας, ακούγεται ότι μεγάλα πακέτα έχουν ζητήσει κατά τις επαφές που προηγήθηκαν γνωστά funds, όπως οι CVC Capital και Blackrock, ενώ συνολικά το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Στην λογική αυτή, θέση στην ΑΜΚ θα μπορούσαν να πάρουν θεσμικοί, όπως οι Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (έχει ήδη ποσοστό 5% στην εταιρεία), έως και τα 16 funds που είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι στο ομόλογο της ΔΕΗ.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου