Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΗ / Σήμερα μπαίνει η σφραγίδα στο ξεπούλημα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για το μέλλον της ΔΕΗ, καθώς αποφασίζεται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η παράδοση της

πλειοψηφίας του Δημοσίου μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ενσαρκώνοντας το... όραμα και την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Ν.Δ. για εκχώρηση και της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού σε ιδιώτες επενδυτές.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που έχει συγκληθεί για σήμερα το πρωί, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εταιρείας και την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Πρόκειται για την επικύρωση της σχετικής απόφασης της 23ης Σεπτεμβρίου, την έγκριση της οποίας εκβίασε στην ουσία η διοίκηση στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ., καθώς παρουσίασε αιφνιδιαστικά τη σχετική πρόταση συνοδευόμενη από ένα νέο business plan.

Προφανώς το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο, καθώς αμέσως μετά το Δ.Σ. το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, βασικοί μέτοχοι της ΔΕΗ, με ποσοστά 34% και 17% αντίστοιχα (σύνολο 51%), εξέφρασαν την πρόθεσή τους να “εξετάσουν τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές”. Δηλαδή μέσω ΕΕΣΥΠ - ΤΑΙΠΕΔ θα παραδοθεί μέρος του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο στην αγορά, με αποτέλεσμα την απώλεια της πλειοψηφικής συμμετοχής στον  Όμιλο ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ προβλέπει τη διάθεση νέων μετοχών για την άντληση 750 εκατ. με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας. Προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, δηλαδή της πρόβλεψης που επιτρέπει στους παλιούς μετόχους (Δημόσιο) να εγγράφονται σε μια ΑΜΚ κατά προτεραιότητα σε σχέση με οποιονδήποτε τρίτο - πρόταση στην οποία εμφανίζεται ως συμφέρων, με σημαντικά οφέλη για την αγορά, ο εξοστρακισμός του πλειοψηφικού μεριδίου του Δημοσίου από τη ΔΕΗ.

Όχι στο ξεπούλημα

Παράλληλα, σήμερα η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, ενώ έχει προκηρύξει επίσης για σήμερα και 24ωρη απεργία ενάντια στη μεθόδευση της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, που έθεσε συγχρόνως τα θέματα της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της εκχώρησης της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ σε ιδιώτες επενδυτές, ενδεικτικά της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ., με βασικό σύνθημα “Το Δ να μείνει στη ΔΕΗ”.

Η σειρά του ΔΕΔΔΗΕ

Το έτερο μεγάλο θέμα είναι η έγκριση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, με την πώληση του 49% στο αυστραλιανό fund Macquarie. Υπενθυμίζεται ότι η υπό έγκριση σήμερα συμφωνία των μετόχων αποκαλύπτει την παράδοση σχεδόν της συνολικής κερδοφορίας και του οικονομικού ελέγχου του ΔΕΔΔΗΕ στον νέο επενδυτή για 1,3 εκατ. ευρώ πραγματικό τίμημα. Εκτός από μέρισμα από το σύνολο σχεδόν των κερδών του Διαχειριστή, ο επενδυτής εξασφαλίζει σταθερή ετήσια απόδοση των κεφαλαίων 6,7%, ενώ το επιτρεπόμενο έσοδο στην τετραετία 2021 - 2024 αφορά συνολικά έσοδα πάνω από 3,1 δισ.

 

 

 

 www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου