Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Τρίτη και φαρμακερή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ


Εν μέσω κρίσης και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών ρεύματος, το Δημόσιο απεμπολεί σήμερα τον έλεγχο του 51% στη ΔΕΗ μέσα από την αμφιλεγόμενη αύξηση κεφαλαίου.

Η «D Day» της ΔΕΗ έφτασε και το καταχρηστικό σχήμα λόγου εξελίσσεται σε κυριολεξία, καθώς σήμερα στη Γενική Συνέλευση

των Μετόχων της εταιρείας αποφασίζεται η απεμπόληση του «Δ», που αντιστοιχεί στο λατινικό «D» και στον δημόσιο χαρακτήρα της, 71 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να έχει κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλες τις μονάδες της επιχείρησης και δεκάδες φορείς, από την αυτοδιοίκηση μέχρι τα επιμελητήρια, να τάσσονται κατά της έσχατης ιδιωτικοποίησής της, η συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, δηλαδή το Δημόσιο, που μέσω υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 51% των μετοχών, και τελικά η κυβέρνηση, διά των εντεταλμένων της, εγκρίνει τον διπλό ακρωτηριασμό της ΔΕΗ και τελικά της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας στην κορύφωση της χειρότερης εδώ και δεκαετίες ενεργειακής κρίσης:

■ Πρώτον, εγκρίνει την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου χαμηλής τάσης της χώρας, το οποίο διεκδικεί το αυστραλιανό επενδυτικό κεφάλαιο Macquirie Infrastracture μέσω της θυγατρικής Spear και της… θυγατρικής της θυγατρικής MSCIF DYNAMI BIDCO (κηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο, με προσφορά 1,3 δισ., αλλά πραγματικά καταβλητέο όφελος για τη ΔΕΗ μόλις 800 εκατ.) Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι καλούνται να «προικίσουν» τον ΔΕΔΔΗΕ με τον κλάδο δικτύου διανομής της ΔΕΗ, που αποσχίζεται και απορροφάται από τον ΔΕΔΔΗΕ, πράγμα που είναι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης αγοράς του 49% από τη Macquirie, μαζί, φυσικά, με την έγκριση της Κομισιόν.

■ Δεύτερον -και κρισιμότερο- θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 575 εκατ. (που είναι σήμερα το ονομαστικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, έναντι 750 εκατ. που είχε προαναγγελθεί ως ελάχιστο ποσό αύξησης στις 14/9), μέσω της οποίας το ποσοστό του Δημοσίου θα συρρικνωθεί στο 34% το πολύ, τη λεγόμενη καταστατική μειοψηφία, και θα εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. της εταιρείας για τους όρους διάθεσης των 232 εκατ. νέων μετοχών που θα εκδοθούν. Η ΑΜΚ θα καλυφθεί εν μέρει με «Δημόσια Προσφορά», δηλαδή μέσω Χ.Α. και, εν μέρει, με «Ιδιωτική Τοποθέτηση» από θεσμικούς και μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού. Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στην ελληνική αγορά αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Τα κρίσιμα στοιχεία της κυβερνητικής μεθόδευσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι η κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των νυν μετόχων στο όνομα της «δίκαιης και ανταγωνιστικής διαμόρφωσης τιμής» και της «διεύρυνσης της βάσης των μετόχων» και η εξαρχής δήλωση των εκπροσώπων του Δημοσίου, ότι προτίθενται να απέχουν μερικώς από την αύξηση κεφαλαίου, εγκαταλείποντας το 17% των μετοχών (που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ) και περιοριζόμενοι στο 34%, δηλαδή στο ποσοστό που κατέχει το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι, για να υπερασπιστεί έστω την καταστατική μειοψηφία του 34% στη ΔΕΗ που η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν απεμπολεί, το Δημόσιο κάτι πρέπει να βάλει από την τσέπη του (για την ακρίβεια, την τσέπη των φορολογουμένων, αλλά και καταναλωτών, που σε ποσοστό 67% παραμένουν πιστοί στη δημόσια επιχείρηση, παρά τη σκανδαλώδη κυβερνητική εύνοια στους ιδιώτες ανταγωνιστές).

Το πόσο θα στοιχίσει στο Δημόσιο η πώληση του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου και της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας, θα εξαρτηθεί από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΔΕΗ. Αυτή θα διαμορφωθεί με βάση τις διεθνείς προσφορές και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα 2,48 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είναι σήμερα 9 ευρώ, έπειτα από μεγάλη πτώση στα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν και μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ, για την οποία διενεργούνται αυτεπάγγελτες έρευνες και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το ενδεχόμενο κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Η συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ πραγματοποιείται μεν διαδικτυακά, αλλά έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης την ίδια ώρα (στις 10, Χαλκοκονδύλη 30) η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οργανώνει συλλαλητήριο κατά της ιδιωτικοποίησης. «Ως εργαζόμενοι, είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που έκανε δυνατή την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το αγαθό σήμερα κινδυνεύει... Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, που συνεχίζει την καμπάνια της και στα σόσιαλ μίντια με χάσταγκ: #Να_μη_χαθεί_το_Δ_της_ΔΕΗ.

 

 

 Γιάννης Κιμπουρόπουλος

 www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου