Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ανησυχία για την ανάκαμψη των απλήρωτων λογαριασμών ενέργειας: Σενάριο από την κυβέρνηση για ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών μέσω Ε.Ε.


Διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία στην κυβέρνηση αλλά και την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για την επάνοδο του εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων και η αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης των τιμών οδηγεί την κυβέρνηση

στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά επισήμανε την πρόταση της Κομισιόν για την παροχή ρυθμίσεων στους καταναλωτές που επωμίζονται μεγάλες αυξήσεις ώστε να πληρώνουν με δόσεις τους λογαριασμούς του. Αν και ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κάλυψη αυτής της ανάγκης για τη θέρμανση, εντούτοις πληροφορίες θέλουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιμείνει στην πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τη δημιουργία ενιαίου Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης. Οι πόροι του θα προέρχονται από τα δικαιώματα των ρύπων και το ποσό αυτό θα κατανέμεται στα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός, λένε οι ίδιες πηγές έκανε δημόσια αυτήν την αναφορά κι ενώπιον του αντιπροέδρου της Ευρ. Επιτροπής προκειμένου να επιδιώξει τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος, το οποίο και αφορά όλα τα κράτη μέλη. Ο κ. Σχοινάς από την πλευρά του χωρίς να απαντήσει στη συγκεκριμένη επισήμανση του κ. Μητσοτάκη έδειξε αισιοδοξία ώστε στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα να αποφασιστεί ενιαία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής είναι η επαναφορά της πρότασης – Σκρέκα με σκοπό τα έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων να αξιοποιηθούν και για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών ενέργειας. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να προβούν σε ρυθμίσεις προς καταναλωτές που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Από την άλλη πλευρά στα κενά που έχει αυτό το σενάριο είναι ο τρόπος και η μορφή των ενισχύσεων που θα χορηγηθούν στους παρόχους για τους διακανονισμούς, αν και εφόσον βέβαια υιοθετηθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης. 

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου