Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

«Παγώνει» ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών


«Φρένο» στην υλοποίηση του σχεδιασμού της ΔΕΗ ανάπτυξης οπτικών ινών στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης βάζει η σύμβαση αγοράς μετόχων (SPA) για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη θυγατρική του Macquarie Infrastracture and Real Assets Group, έναντι τιμήματος 1,3 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ δεσμεύεται να «παγώσει» το business plan για την είσοδό της

στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, επένδυση ύψους 680 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, για τη χρηματοδότηση του οποίου βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha και να το ξαναδεί μετά την υπογραφή της SPA και αφού προηγηθεί συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ που θα διέπει τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο. «Ο πωλητής αναλαμβάνει να μη λειτουργεί το δίκτυό του οπτικών ινών κατά τρόπο που να βλάπτει σημαντικά την επιχείρηση του ΔΕΔΔΗΕ και –μετά την υπογραφή του SPA– να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μεταξύ του πωλητή και του ΔΕΔΔΗΕ που θα διέπει τους όρους υπό τους οποίους ο πωλητής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υποδομές διανομής για τους σκοπούς ανάπτυξης του δικτύου του οπτικών ινών», αναφέρει χαρακτηριστικά το SPA στο ειδικό κεφάλαιο «Πρόσθετοι όροι».

Θα επανεξεταστεί από κοινού με τη νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Το σχέδιο διάσπασης του κλάδου διανομής τον οποίο η ΔΕΗ θα εισφέρει στον ΔΕΔΔΗΕ μετά την υπογραφή του SPA και το οποίο έχει εγκριθεί τόσο από το Δ.Σ. της ΔΕΗ όσο και της θυγατρικής, δεν περιλαμβάνει το υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών, τα σχετικά με αυτό δικαιώματα ενεργητικού, όπως επίσης και το δικαίωμα εγκατάστασης οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του δικτύου. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία παρέμειναν στη ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και μάλιστα δεν ελήφθησαν υπόψη στην αποτίμηση του κλάδου διανομής που πραγματοποίησε η Grant Thornton ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο αρχικός σχεδιασμός της ΔΕΗ φαίνεται ότι ανατρέπεται για να επανεξεταστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα προκύψει μετά την πώληση με τη συμμετοχή σε ποσοστό 49% του νέου επενδυτή. Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών θα φτάσει τα 680 εκατ. ευρώ έως το 2026 με εκκίνηση το 2022. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού μάλιστα η ΔΕΗ υπέγραψε στις αρχές Ιουνίου κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ είχε ξεκινήσει συζητήσεις για αντίστοιχες συνεργασίες και με άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η δεύτερη φάση ανάπτυξης του business plan της ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες προβλέπει αξιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.


https://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου