Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Βροχή εξωδίκων της ΔΕΗ σε οφειλέτες στον Βόλο και τη Μαγνησία

Βροχή εξωδίκων της ΔΕΗ σε οφειλέτες στον Βόλο και τη Μαγνησία

Βροχή πέφτουν τα εξώδικα για τις οφειλές ρεύματος από τις αρχές του τρέχοντος Οκτωβρίου. Εκατοντάδες οφειλέτες στον Βόλο και τη Μαγνησία λαμβάνουν ειδοποιητήρια για τη ρύθμιση ή την εξόφληση των οφειλών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΗ προειδοποιεί με αγωγές ή πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με καταναλωτές, τα ειδοποιητήρια αποστέλλονται

απευθείας από την Αθήνα και για πρώτη φορά από ξένο fund, στο οποίο προφανώς έχει εκχωρηθεί η είσπραξη των οφειλών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες. Παλαιότερα οι κοινοποιήσεις γίνονταν από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Οι καταναλωτές έχουν προθεσμία 15 ημερών προκειμένου να σκεφτούν τι θα κάνουν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με αγωγές και την επιβάρυνση δικαστικών εξόδων. Ομως, οι ρυθμίσεις που προτείνονται δεν είναι πάντοτε ευνοϊκές, με αποτέλεσμα κάποιες προσπάθειες που καταβάλλονται να πέφτουν στο κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς επιμελητές, τα εξώδικα αφορούν σε μεγάλα ποσά ανεξόφλητων λογαριασμών, που μπορεί να φθάνουν και να ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Οι εκκρεμείς οφειλές δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο από νοικοκυριά, αλλά και αγρότες. Δεν αφορούν σε επαγγελματίες, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Αφορούν κατά κύριο λόγο σε προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι οι οφειλέτες μπορεί να έχουν αλλάξει σπίτι ή και πόλη και να χρειάζεται να τους αναζητήσει κάποιος για να τους εντοπίσει. Μάλιστα, κάποιες φορές οι έρευνες είναι ανεπιτυχείς.

Επίσης, σε σημαντικό ποσοστό οι οφειλές μπορεί να προέρχονται από ρευματοκλοπές, οι οποίες απασχολούν αρκετά συχνά τον ΔΕΔΔΗΕ, που καλείται να επιβάλλει την τάξη.

Επισημαίνεται ότι από τον Ιούνιο του 2021 η ΔΕΗ ξεκίνησε νομικό «σαφάρι» για παλαιούς «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Εβαλε στο στόχαστρο τους μεγαλύτερους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τους πρώην πελάτες της. Γι΄ αυτό τον σκοπό, προειδοποιεί με νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών, ξεκινώντας από την αποστολή εξωδίκων.

Τα εν λόγω νοικοκυριά ανήκουν για τη ΔΕΗ στους λεγόμενους «τελικούς πελάτες», δηλαδή σε καταναλωτές που έχουν πάψει να προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ, αφήνοντας ανεξόφλητους λογαριασμούς. Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν επίσης εταιρείες και ιδιώτες, οι οποίοι άλλαξαν όνομα και ΑΦΜ στην παροχή τους, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν σε άλλο πάροχο, «φεσώνοντας» τη ΔΕΗ. Η υγειονομική κρίση και η υπολειτουργία της Δικαιοσύνης είχαν ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν τα εξώδικα, με αποτέλεσμα σήμερα η αποστολή τους να είναι μαζική.

Κινητικότητα στις επιδόσεις

Γενικότερα αυτήν την περίοδο διαπιστώνεται μεγάλη κινητικότητα στις κοινοποιήσεις εγγράφων από δικαστικούς επιμελητές. Πέραν της ΔΕΗ, κοινοποιούνται εξώδικα από άλλους παρόχους ηλεκτρονικής ενέργειας, αλλά και φυσικού αερίου.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι επιδόσεις γίνονται με μεγάλη ένταση σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που επικρατούσε «ησυχία» λόγω της αναστολής εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων που έφερε η πανδημία.

Πολλές και οι κατασχέσεις ακινήτων

Παράλληλα κοινοποιούνται πολλά αντίγραφα κατασχετήριων εκθέσεων κατά κύριο λόγο μεγάλων ακινήτων, όπως βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχεία και μεζονέτες δανειοληπτών με επισπεύδουσες τράπεζες.

Η υγειονομική κρίση προκάλεσε συσσωρευμένες οφειλές, καθώς ένα σημαντικό μέρος δανειοληπτών δεν μπόρεσε το προηγούμενο διάστημα να ενταχθεί σε ευνοϊκή ρύθμιση και βρέθηκε εκτεθειμένο. Η αποπληρωμή των δανείων έμεινε πίσω με τις τράπεζες να τρέχουν τις διαδικασίες με τελικό στόχο τους πλειστηριασμούς.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου απ’ ό,τι φαίνεται οι τράπεζες έχουν δώσει εντολές για κοινοποίηση διαταγών πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με εντατικές διαδικασίες.

Οι κατασχέσεις ακινήτων ξεκίνησαν από τον Μάιο με χαλαρούς ρυθμούς εξαιτίας της πανδημίας. Οι δικαστικοί επιμελητές καλούνται να κοινοποιήσουν τις διαταγές πληρωμής με τις οποίες δίνεται συνήθως χρονικό περιθώριο για τη ρύθμιση των οφειλών, ενώ οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων.

Στη συνέχεια αφού εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις επιβάλλονται κατασχέσεις ακινήτων και προσδιορίζονται οι πλειστηριασμοί εντός περιθωρίου που μπορεί να φθάνει τους 8 μήνες.

Οι οφειλέτες απομακρύνονται από τα σπίτια τους συνήθως εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών από τους πλειστηριασμούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που ενώ τα ακίνητά τους βγήκαν σε πλειστηριασμό, παραμένουν σε αυτά, καταβάλλοντας ενοίκιο στις τράπεζες.

Η πορεία των πλειστηριασμών

Περισσότεροι από 46.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 10 Οκτωβρίου 2021 εκ των οποίων οι 475 αφορούν στη Μαγνησία. Με εμπλοκή τραπεζών ολοκληρώθηκαν 417 πλειστηριασμοί επί συνόλου 1.178.

Οι περισσότεροι από τους πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκαν το 2019, ενώ οι λιγότεροι από την αρχή του 2021 μέχρι σήμερα λόγω των μέτρων της πανδημίας που τους είχαν αναστείλει.

Συγκεκριμένα, οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί το 2018 ήταν 72, το 2019 265, το 2020 118 και το 2021 20.

Η πλειονότητα των αναγκαστικών μέτρων αφορά σε κατοικίες και σε δεύτερο βαθμό σε αγροτεμάχια, ενώ στο σφυρί βγαίνουν αποθήκες, ακόμη και θέσεις στάθμευσης.

Συγκεκριμένα, οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί αφορούσαν σε κατοικίες (135), σε αγροτεμάχια (97), οικόπεδα με κτίσμα (83), αποθήκες (41), θέσεις στάθμευσης (7) και καταστήματα (42). Επίσης, 34 πλειστηριασμοί αφορούσαν σε οικόπεδα, 2 σε γραφεία, 18 σε βιομηχανικούς- βιοτεχνικούς χώρους, οι 9 σε άλλους χώρους και 7 σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Υπολογίζεται ότι το 84,3% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,6% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. 5.246 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022, οι 1.204 εξ αυτών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μήνα.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου