Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι οφειλές προμηθευτών σε διαχειριστές στα 340 εκατ - Πως προσδιορίζονται

Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι οφειλές προμηθευτών σε διαχειριστές στα 340 εκατ - Πως προσδιορίζονται

Η συγκυρία επιδεινώνει την εικόνα των οφειλών, αναμένονται οι προδιαγραφές για τις εγγυητικές από την ΡΑΕ

Οι ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στη ρευστότητα των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά δημιουργούν κίνδυνο ντόμινο, που μπορεί να λάβει την έννοια της συστημικότητας και να

επηρεάσει τη σταθερότητα όλου του οικοδομήματος.
Τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο, όταν άρχισε η κούρσα της ανόδου των τιμών, παράλληλα άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα και οι οφειλές των προμηθευτών προς τους διαχειριστές, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ. Το φαινόμενο προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που έχει και την ευθύνη διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
Μάλιστα σε μια προσπάθεια στενής παρακολούθησης και ελέγχου της κατάστασης η ηγεσία της ΡΑΕ πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις εταιρίες προμήθειας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Θανάσης Δαγούμας, κάποιες από αυτές έχουν δηλώσει στη ΡΑΕ ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να ανταποκριθούν στην πίεση που ασκείται από την εκτόξευση των τιμών χονδρικής αλλά και την υποχρέωση τους να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές προς τους διαχειριστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μέρα που περνάει και όσο αυξάνονται οι τιμές στην αγορά χονδρικής τόσο εντείνεται το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 242,32 ευρώ/MWh και ήταν η υψηλότερη όλης της Ευρώπης, ενώ το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης που προστίθεται στην τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας εκτοξεύθηκε την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου στα 20,04 ευρώ/MWh.

Οι οφειλές

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι οφειλές προς τους προμηθευτές διαμορφώνονται ως εξής:
Η  ΔΕΗ που διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά (62,6% και 5,7 εκατ. καταναλωτές) φέρεται να οφείλει περίπου 250 εκατ. ευρώ προς τους διαχειριστές.
Ο Ήρων με μερίδιο 6,79% και 260.000 πελάτες οφείλει στους διαχειριστές περίπου 30 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η VOLTERA με μερίδιο μόλις 2,36% και 40.000 πελάτες η οποία όμως οφείλει 22 εκατ. ευρώ.
Από 11 εκατ. ευρώ η κάθε μια, οφείλουν η NRG και η VOLTON. Το μερίδιο της μεν VOLTON στο 1,31%, της δε NRG στο 4,66% με 150.000 πελάτες.
Περί τα 7 εκατ. ευρώ οφείλει η WATT & VOLT η οποία έχει 200.000 πελάτες και μερίδιο 2,52%, ενώ 5 εκατ. ευρώ οφείλει η ΚΕΝ με μερίδιο μόλις 0,75%.
Την χαμηλότερη οφειλή 3,5 εκατ. ευρώ έχει η ELPEDISON η οποία τροφοδοτεί 280.000 πελάτες με μερίδιο 6,07%.

Εγγυητικές και δόσεις

Έτσι το σύνολο των οφειλών προς τους διαχειριστές προσεγγίζουν τα 340 εκατ. ευρώ και ο κίνδυνος επανάληψης φαινομένων του παρελθόντος με το «σκάσιμο» εταιριών που φόρτωσαν τεράστιες οφειλές στο σύστημα αποτελεί έναν εφιάλτη για τη ΡΑΕ που έχει και την ευθύνη για την όλη υπόθεση. Βέβαια πίσω από αρκετές εταιρίες υπάρχουν ισχυρά μετοχικά σχήματα, το πρόβλημα όμως θα έχει να κάνει με μια επιδείνωση διαρκείας των συνθηκών. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε εξαγορές και συγχωνεύσεις αν η κρίση κλιμακωθεί ή και άλλες πιο ριζοσπαστικές εξελίξεις.
Η ΡΑΕ είχε θέσει προθεσμία έως τις 20 Οκτωβρίου για την κατάθεση, εγγυητικών επιστολών από τους προμηθευτές προς τους Διαχειριστές, ώστε να μην δημιουργούνται καινούργια ληξιπρόθεσμα, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο διακανονισμού με δόσεις.
Από την πλευρά τους οι προμηθευτές θέτουν με έμφαση το αίτημα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς τους Διαχειριστές, αφού πρώτα εισπράξουν τα αντίστοιχα ποσά από τους καταναλωτές προκειμένου οι όποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές υπάρξουν από τους καταναλωτές, να μην βαρύνουν μόνο τους ίδιους αλλά αναλογικά το σύνολο των εμπλεκομένων στο σύστημα.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου