Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Άνοιγμα στη ΝΑ Ευρώπη, φυσικό αέριο, PPAs για ΑΠΕ και διαχείριση κινδύνων στο επίκεντρο του νέου επιχειρησιακού πλάνου της ΔΕΗ


Σε φάση επεξεργασίας της νέας στρατηγικής και του επιχειρησιακού πλάνου της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Ενέργειας εισέρχεται η ΔΕΗ, η οποία αναζητά μέσω διαγωνισμού το σύμβουλο που θα αναλάβει τη σχετική μελέτη.

Ένας από τους βασικούς άξονες που προκρίνει η ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τη χάραξη της νέας στρατηγικής ανάπτυξης είναι η

δραστηριοποίησή της με όρους σημαντικού παίκτη στη ΝΑ Ευρώπη, τόσο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σε αυτή του φυσικού αερίου, αλλά και τις ΑΠΕ. Στα πλαίσια αυτά, η ΔΕΗ προτίθεται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο των θυγατρικών της στα Βαλκάνια.

Επίσης, η ΔΕΗ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαπραγμάτευση των Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs), τόσο με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όσο και με άλλες ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ. 

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ ετοιμάζεται και για την ένταξη στη νέα αγορά φυσικού αερίου.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ αποτελεί η πολιτική διαχείρισης κινδύνων μέσω πολλαπλών επιλογών, όπως αυτές μπορούν να προσδιοριστούν με την εφαρμογή του υπό αρχικού σχεδιασμού Profit & Loss μοντέλου, καθώς και από την κατάλληλη διαμόρφωση στρατηγικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο διενέργειας συναλλαγών και τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνων (trading & hedging strategies). Επίσης, η ΔΕΗ προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια νέου συστήματος ETRM (Energy Trading & Risk Management) 

Τέλος, ζητούμενο για τη ΔΕΗ είναι και η βελτιστοποίηση και αποδοτική λειτουργία του οργανωτικού σχήματος της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Ενέργειας. 

Κάθε ένας από αυτούς τους άξονες έχει διαφορετικές απαιτήσεις, ενώ και οι σχετικοί σχεδιασμοί της ΔΕΗ βρίσκονται σε διαφορετική διαδικασία ωρίμανσης, εξ ου και τα επιμέρους βήματα θα προχωρήσουν κλιμακωτά, με αφετηρία τις αρχές του 2022 και στόχο η νέα στρατηγική ανάπτυξης να έχει ολοκληρωθεί και αρχίσει να υλοποιείται πλήρως προς τα τέλη της χρονιάς που αρχίζει σε περίπου 2 μήνες από σήμερα.

Ο σύμβουλος που αναζητά η ΔΕΗ μέσω διαγωνισμού θα αναλάβει το έργο της παροχής εξειδικευμένων επιστημονικών υπηρεσιών στη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά τη χάραξη της νέας στρατηγικής ανάπτυξης, όσο και σε ό,τι αφορά την υποστήριξη στην εφαρμογή της.

 

 

Γιάννα Παπαδημητρίου

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου