Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.
Μια σύγκριση ανάμεσα σε έναν λογαριασμό του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου και ενός σημερινού, δείχνει
το μέγεθος της επιβάρυνσης, αφού ακόμα και με μειωμένη κατανάλωση σήμερα, λόγω της εκπνοής της «αρδευτικής» περιόδου το ποσό είναι υψηλότερο.«Ακόμα και αν υπάρξει κάποια αύξηση στα συμβόλαια με τη βιομηχανία, αυτή έχει φύγει κατευθείαν στη ΔΕΗ» σχολιάζει ο ίδιος. Αντίστοιχα παραδείγματα καταφθάνουν και από εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή, με τον αναλυτικό λογαριασμό να γράφει γύρω στα 1.400 ευρώ για την κατανάλωση και άλλα τόσα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχοντας μάλιστα αφαιρεθεί η έκπτωση φόρου.
Η επιμονή των ετήσιων υψηλών του καλοκαιριού ακόμα και σε περιόδους ήπιας κατανάλωσης, περιπλέκει περαιτέρω τη λειτουργία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε μια περίοδο που διαμορφώνονται ιστορικά υψηλά και στις υπόλοιπες εισροές. Να σημειωθεί ότι η λήξη ισχύος της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί από την ίδια την εταιρεία, η οποία δεν διευκρινίζει τη διάρκεια. Υπό αυτήν την έννοια, ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το κόστος παραγωγής από τον Μάιο και μετά, όταν οι γεωτρήσεις θα πάρουν πάλι μπρος.
H ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ειδικά σε περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με υψηλή κατανάλωση, καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται. Να σημειωθεί ότι οι τιμές του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οπότε το τελικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου