Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: «Βροχή» έξτρα μη ενεργειακών χρεώσεων


Ασήκωτο γίνεται το βάρος για τους καταναλωτές από φόρους και τέλη υπέρ τρίτων που βαρύνουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στην παρούσα συγκυρία των υψηλών τιμών.

Από μια προσεκτική ματιά στον λογαριασμό ρεύματος ο

κάθε καταναλωτής διαπιστώνει ότι το κόστος που πληρώνει για κατανάλωση ρεύματος, ακόμη και σήμερα που η τιμή της κιλοβατώρας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, περιορίζεται στο 1/3 περίπου του συνολικού ποσού. Ενα αντίστοιχο ποσοστό πληρώνει για τις αποκαλούμενες ρυθμιστικές χρεώσεις, εκ των οποίων μόνο δύο είναι συνδεδεμένες με το ρεύμα. Αυτές είναι οι χρεώσεις του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής, που καλύπτουν τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξής τους αντίστοιχα για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες παραγωγής μέσω της υψηλής τάσης στους υποσταθμούς των αστικών περιοχών και από εκεί μέσω των δικτύων διανομής μέσης και χαμηλής τάσης στους τελικούς καταναλωτές. Οι δύο αυτές χρεώσεις μαζί αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από το 30% του συνολικού λογαριασμού. Συνολικά δηλαδή ο καταναλωτής θα πλήρωνε κατά σχεδόν 40% χαμηλότερα από το κόστος που πληρώνει σήμερα σε μηνιαία βάση εάν μέσω του λογαριασμού χρεωνόταν μόνο για την προμήθεια, τη μεταφορά και τη διανομή του ρεύματος που καταναλώνει.

Το επιπλέον αυτό 40% αντιστοιχεί κατά ένα μέρος σε δύο ακόμη ρυθμιζόμενες χρεώσεις που δεν συνδέονται άμεσα με το ρεύμα και σε φόρους και τέλη υπέρ τρίτων. Η πρώτη αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, μέσω των οποίων η Πολιτεία διασφαλίζει ίδιες τιμές ρεύματος με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας για τους κατοίκους των μη διασυνδεδεμένων νησιών –όπου το κόστος παραγωγής είναι πολλαπλάσιο–και μειωμένες τιμές για ευάλωτους καταναλωτές που εντάσσονται στο ΚΟΤ. Οι καταναλωτές πληρώνουν σε ετήσια βάση για ΥΚΟ περί  το 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί σημαντικά και σταδιακά με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών, αρχής γενομένης από το νέο έτος. Σε τετραμηνιαία βάση η χρέωση ΥΚΩξεκινάει από 6,90 ευρώ η μεγαβατώρα για καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες, 50 ευρώ για καταναλώσεις έως 2.000 κιλοβατώρες και φτάνει τα 85 ευρώ για καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατώρων. Η δεύτερη αφορά το Ειδικό Τιμολόγιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), μέσω της οποίας καλύπτονται οι εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς ΑΠΕ και χρεώνεται στα 17 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μόλις το ένα τρίτο του λογαριασμού αφορά την κατανάλωση ρεύματος.

Σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το φοροεισπρακτικό σκέλος του λογαριασμού, που κόντεψε να τινάξει στον αέρα όλη την αγορά, όταν προστέθηκε και ο ΕΝΦΙΑ τα πρώτα χρόνια της επιβολής του, εκτοξεύοντας τις ανεξόφλητες οφειλές τότε της ΔΕΗ σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Οι καταναλωτές ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου, πληρώνουν δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και τέλος ακίνητης περιουσίας, η χρέωση των οποίων γίνεται βάσει των τετραγωνικών της κάθε οικίας και τα οποία οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι με νόμο να εισπράττουν, υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Υποχρεούνται επίσης να πληρώνουν ειδικό τέλος 5 τοις χιλίοις και να το αποδίδουν στο κράτος υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων.

Το τέλος αυτό υπολογίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς επί της αξίας της κατανάλωσης ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του ΕΦΚ (5 τοις χιλίοις)  ο οποίος με τη σειρά του επιβλήθηκε με νόμο από τον Μάιο του 2010, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ. Η χρέωση ΦΠΑ στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος είναι 6%.

Και βέβαια όλοι οι καταναλωτές πληρώνουν μέσω του λογαριασμού ρεύματος το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ (νόμος 4324/2015), το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 3 ευρώ τον μήνα (δηλαδή 36 ευρώ ετησίως) ανά παροχή.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου