Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ν/Σ ΥΠΕΝ: Στους προμηθευτές ρεύματος το έξτρα κόστος των ΑΠΕ-Μεγάλος χαμένος η ΔΕΗ

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα επωμιστούν το κόστος για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που τηρείται από το ΛΑΓΗΕ και η οποία υπολογίζεται ότι έως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζητείται στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο οι προμηθευτές θα πληρώνουν ένα ποσό ανά Mwh για τη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά και την ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν εάν δεν εισέρεαν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Σε πρώτη φάση η χρέωση θα εφαρμοστεί σταδιακά, το 50% της διαφοράς το 2016, το 75% το 2017 και το 100% το 2018 και μετά.
Στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ χωρίς να χρειαστεί η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ  ΑΠΕ) το οποίο πληρώνουν απευθείας στους λογαριασμούς τους οι καταναλωτές. Βεβαίως η αύξηση του κόστους για τους προμηθευτές, αργά ή γρήγορα θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, αλλά θα πρόκειται για μια απόφαση των εταιριών και όχι για μια ρυθμιζόμενη χρέωση που επιβάλλει η πολιτεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με τη ρύθμιση αυτή, επί του παρόντος επιβαρύνεται κυρίως η ΔΕΗ η οποία σήμερα ελέγχει περίπου το 91% της προμήθειας ρεύματος. Μάλιστα πρόσφατα η ΔΕΗ με αφορμή πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση είχε αντιδράσει έντονα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως θεωρεί ότι ο σημερινός  νομοθέτης  δεν  ακολουθεί  τη γνωστή, πάγια πεπατημένη «όλα τα βάρη και τα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα φορτώνουμε στο γνωστό υποζύγιο, τη ΔΕΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου