Ενισχύεται η υποστήριξη από ευρωβουλευτές προς την άποψη να περιληφθεί η Ελλάδα στα κράτη της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης που επιτρέπεται να χορηγούν στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δωρεάν δικαιώματα εκπομπής άνθρακα, παρά τους ισχυρισμούς ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα.
Σε συνέχεια της υποστήριξης που είχε η θέση αυτή από την διακομματική Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου, τώρα και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου εξετάζουν αλλαγές στο αναθεωρημένο σχέδιο νόμου για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) που θα ισχύσει μετά το 2020 έτσι ώστε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στις χώρες-μέλη που θα εξαιρεθούν από τον γενικό κανόνα ο οποίος υποχρεώνει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να πληρώνουν για το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με το άρθρο 10c του υπό αναθεώρηση ETS.
Συντονιστές από τις επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη, για να συζητήσουν το θέμα. Επιδιώκουν να οριστικοποιήσουν συμβιβαστικές τροποποιήσεις που πιθανότατα θα κερδίσουν ευρύτατη υποστήριξη όταν η επιτροπή κληθεί να ψηφίσει για το νομοσχέδιο στις 8 Δεκεμβρίου.
Στελέχη της Ελληνικής ΔΕΗ προσπαθούν να επηρεάσουν προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να επιτραπεί στην επιχείρηση να της χορηγηθούν δωρεάν κατανομές και προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σημερινή επιλεξιμότητα είναι άδικη διότι ενώ η Ελλάδα ήταν μόλις πάνω από το κατώφλι του 60% του κατά κεφαλή ΑΕΠ της ΕΕ όταν το μέτρο εφαρμόστηκε το 2013, έπεσε κάτω απ' αυτό το 2014 και παραμένει εκεί.
Αυτή η παρέκκλιση από τον κανόνα απαιτεί από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών τους πριν τους χορηγηθεί η δωρεάν χορήγηση (allocation). Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος θέλουν να περιλάβουν αρκετές ρήτρες για να κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες γι' αυτές τις επενδύσεις, όπως και το να εμποδίζεται η διάθεση κεφαλαίων για ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες άνθρακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου