Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Οκτώβριος 2017, Μάιος 2019, οι μήνες της κρίσης για τη ΔΕΗ. Του Χάρη Φλουδόπουλου


Οκτώβριος 2017, Μάιος 2019, οι μήνες της κρίσης για τη ΔΕΗ 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η ανάγνωση της έκθεσης αξιολόγησης του οίκου Standard and Poor's δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ (η βάση της ομάδας που αξιολογεί την ελληνική ΔΕΚΟ) βρίσκεται στο Μιλάνο, η εταιρεία θα πρέπει να
ολοκληρώσει άμεσα την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Χωρίς τα λεφτά που προβλέπεται να εισρεύσουν, από τη διαδικασία, η εταιρεία, εκτιμά ο οίκος αδυνατεί να πληρώσει τις υπόλοιπες εκκρεμείς πληρωμές του 2017.
Πρόκειται για μία αποκάλυψη, αφού μέχρι σήμερα η εικόνα που είχε καλλιεργηθεί από την πλευρά της Χαλκοκονδύλη, είναι ότι με τη σύναψη του ομολογιακού δανείου των 200 εκατ. ευρώ και την αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου των 200 εκατ. που έγινε χθες, ουσιαστικά η ΔΕΗ κλείνει το κεφάλαιο των δόσεων δανείων που πρέπει να καταβληθούν εντός του έτους και ξεπερνά το σκόπελο του 2017.
Πλην όμως η S&P έρχεται να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν ακόμη εντός του έτους 300 εκατ. εκκρεμείς πληρωμές, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Υπό αυτό το πρίσμα ο Οκτώβριο αποτελεί το επόμενο crash test στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκοντας τα χρήματα για τις εκκρεμείς πληρωμές.
Ακόμη και εάν βγει το 2017 πάντως, τα πράγματα απέχουν πολύ από το να είναι ρόδινα, στο μέτωπο του δανεισμού της ΔΕΗ, που χαρακτηρίζεται από την S&P ως μακροπρόθεσμα μη βιώσιμος.
Το 2018 η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 40 εκατ. αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν. Όμως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται το 2019 όταν και η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 2 δις ευρώ εκ των οποίων 1,2 δις αφορά το μεγάλο ομολογιακό των ελληνικών συστημικών τραπεζών ενώ 500 εκατ. ευρώ αφορούν στο δεύτερο ομόλογο της εταιρείας, που λήγει το Μάιο του ίδιου έτους.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ακόμη πιο βαθύ αφού, για το 2018 οι προγραμματισμένες επενδύσεις είναι 720 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 100 εκατ. είναι μη δεσμευμένες, ενώ για το 2018 οι επενδύσεις θα κυμανθούν πέριξ των 650 εκατ. ευρώ.
Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον γεμάτο από προκλήσεις, με διαρκώς συρρικνούμενο τζίρο και λειτουργική κερδοφορία, σημαντικό ύψος ανεξόφλητων οφειλών, που θα οδηγήσει την εταιρεία σε αρνητικές ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές, ήδη από το 2017.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ένα δείγμα της σημασίας της έκθεσης της S&P για τη ΔΕΗ, είναι ότι την αμέσως επόμενη ημέρα της δημοσίευσής της (26/4) το ΔΣ έσπευσε να ορίσει έκτακτη ΓΣ για να εγκριθεί η πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο με την αποτίμηση που πρότεινε ο ανεξάρτητος εκτιμητής. Δύο μέρες μετά όταν και η έκθεση της S&P απέκτησε δημοσιότητα η ΔΕΗ προχώρησε στην αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου της 2ας Μαΐου, η οποία και ανακοινώθηκε.
Οι εξελίξεις πάντως, δίνουν την αίσθηση ότι η εταιρεία κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Όπως δείχνει η έκθεης, η άμμος στην κλεψύδρα στερεύει και πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για αναπροσαρμογή της στρατηγικής για την επόμενη ημέρα. Κάθε καθυστέρηση εφεξής μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τη ΔΕΗ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου