Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Χαλάρωσε το πρέσινγκ των δανειστών στα ενεργειακά

Στο σχέδιο κειμένου του SLA, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, δεν γίνεται αναφορά για πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ αναμένεται να είναι χαμηλότερο το ποσοστό διάθεσης λιγνιτικών μονάδων. Μείωση των ποσοτήτων δημοπρασιών ΝΟΜΕ.



Χαλάρωσαν οι πιέσεις από τους θεσμούς για τα ενεργειακά, με το σχέδιο κειμένου του SLA, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να μην κάνει αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ +6,11% ως εναλλακτικό δομικό μέτρο στην περίπτωση που δεν περπατήσει... η διάθεση των λιγνιτικών μονάδων.


Όπως αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το τμήμα του κειμένου που απέστειλαν οι δανειστές και αφορά στα ενεργειακά είναι βελτιωμένο σε σχέση με τις προ μηνός έντονες και σκληρές απαιτήσεις για πώληση «πακέτο» λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Euro2day.gr, φαίνεται ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις και κατά πάσα πιθανότητα από την κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε οι μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της αγοράς ενέργειας να έχουν μια ευελιξία.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε είναι ανοικτό στη διαπραγμάτευση το ποσοστό πώλησης λιγνιτικών μονάδων (30% με 40%), με το market test να τοποθετείται γύρω στις αρχές του φθινοπώρου.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές θέλουν στο κείμενο του SLA να μην υπάρχει ούτε καν αναφορά ως προς το ποσοστό των ατμοηλεκτρικών σταθμών με καύσιμο τον λιγνίτη, που θα πρέπει η κυβέρνηση να διαθέσει.

Άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο της χαλάρωσης των πιέσεων των δανειστών είναι πως τα ποσοστά της παραγωγής υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής που θα βγαίνουν σε δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) και τα οποία έχουν συμφωνηθεί είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις. Αυτά για το 2017 θα είναι στο 16%, το 2018 στο 19% και το 2019 στο 22%. Οι θεσμοί στον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων μιλούσαν και για 33%. Επιπλέον, στο σχέδιο κειμένου του SLA αναφέρεται ότι οι δημοπρασίες θα μειώνονται όσο προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως όσο ευδοκιμεί η διάθεση των λιγνιτικών μονάδων.

Αλλά και για τη ΔΕΠΑ, η αποχώρησή της από τις θυγατρικές ΕΠΑ προβλέπεται μέσα από έναν οδικό χάρτη πράξεων και ενεργειών.

Κατόπιν τούτων, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται να αισιοδοξεί για γρήγορο αποτέλεσμα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.


Χρήστος Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου