Οταν λειτουργήσει το target model, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν ρεύμα είτε τοις μετρητοίς, cash, είτε μέσω προθεσμιακών παραγώγων προϊόντων.
της Μανταλένας Πίου
Σε πλήρη αναμόρφωση οδηγείται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 2018, προσαρμοζόμενη στο Μοντέλο Στόχο, το target model της Ε.Ε. για μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά. Θεσμοθετούνται τρεις νέες επιμέρους
αγορές, η Προθεσμιακή Αγορά, η Ενδοημερήσια Αγορά και η Αγορά Εξισορρόπησης Ισχύος και Ενέργειας και αντικαθίσταται η Προημερήσια Αγορά που σήμερα λειτουργεί στον ΛΑΓΗΕ, με μια νέα, εξελιγμένη προημερήσια αγορά η οποία θα είναι σε θέση να συζευχθεί με τις αγορές των γειτονικών χωρών, κατ’ αρχήν με την Ιταλία, αργότερα με τη Βουλγαρία και στη συνέχεια, στην πλήρη ανάπτυξη και ολοκλήρωσή της με όλη την ευρωπαϊκή αγορά.
Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί ενώ στο μεταβατικό διάστημα και μέχρι την εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξήςέχουν ετοιμαστεί και εφαρμοστεί μεταβατικοί μηχανισμοί επάρκειας και ευελιξίας μονάδων, μηχανισμοί για την ανάκτηση του μεταβλητού κόστους, μηχανισμοί διακοψιμότητας ή άλλως διαχείρισης της ζήτησης, κλπ
Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης της αγοράς, όπως η μεθοδολογία προσδιορισμού του ελάχιστου κόστους των προσφορών των μονάδων των υδροηλεκτρικών στον ημερήσιο προγραμματισμό, η αύξηση της ανώτατης τιμής στον ημερήσιο προγραμματισμό, η επανεξέταση του πλαισίου των εφεδρειών που παρέχουν οι μονάδες παραγωγής στην αγορά και βέβαια οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.
Για τη νέα αγορά ηλεκτρισμού που θα λειτουργήσει το 2018 συνεργάζονται ήδη ο ΛΑΓΗΕ με το Χρηματισήριο Αθηνών. Στόχος είναι η νέα αγορά να λειτουργήσει με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις προδιαγραφές άλλων παρόμοιων αγορών στην Ευρώπη. Ως το τέλος του 2017 αναμένεται να έχουν εκδοθεί όλες οι σχετικές νομικές και άλλες ρυθμίσεις.
Οταν λειτουργήσει το target model, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν ρεύμα είτε τοις μετρητοίς, cash, είτε μέσω προθεσμιακών παραγώγων προϊόντων. Βέβαια για να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει η νέα αγορά να έχει συμμετέχοντες, δηλαδή εταιρίες που θα διαθέτουν ηλεκτρισμό και εταιρίες που θα θέλουν να αγοράσουν το προϊόν, είτε αυτοί είναι προμηθευτές, είτε μεγάλοι καταναλωτές.
Η νέα αγορά ηλεκτρισμού “κτίζεται” πάνω στο σκανδιναβικό μοντέλο, καθώς η εταιρία συμβούλων που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις σχετικές προτάσεις αντλεί τεχνογνωσία από το Nord Pool, το Χρηματιστήριο Ενέργειας των Σκανδιναβικών χωρών.
Η σχετική μελέτη αναμένεται να υποβληθεί στον ΛΑΓΗΕ και το ΧΑ μέχρι τον Ιούνιο
Ας σημειωθεί ότι το Nord Pool είναι το πρώτο πολυεθνικό χρηματιστήριο ενέργειας της ΕΕ αλλά και ένα από τα παλαιότερα, καθώς ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90 για τις σκανδιναβικές χώρες και αργότερα εντάχθηκαν σε αυτό και οι χώρες της Βαλτικής, ενώ πλέον δραστηριοποιείται στη Βρετανία και τη Γερμανία. Συνολικά καλύπτει συναλλαγές 380 εταιριών σε 20 χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου