Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Στην Τελική Ευθεία η Συμφωνία με τους Θεσμούς για ΔΕΗ και ΝΟΜΕ

 
Ξεκινούν εκ νέου σήμερα οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΝ με τους επικεφαλής των θεσμών για τα ενεργειακά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, με επίκεντρο την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Το ραντεβού του κ. Σταθάκη με τους θεσμούς είναι προγραμματισμένο για τις 5 το απόγευμα.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την ΔΕΗ, οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση του 40% περίπου των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

Στο market test που θα γίνει το φθινόπωρο, εφόσον δεν εκδηλωθεί ικανοποιητικό ενδιαφέρον από την αγορά, τότε στο χαρτοφυλάκιο των προς πώληση μονάδων θα μπουν και τα υδροηλεκτρικά.

Σχετικά με τα ΝΟΜΕ, φαίνεται ότι η τελική πρόταση των θεσμών κινείται πιο κοντά στις θέσεις της ελληνικής πλευράς, δηλαδή η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων θα είναι αρκετά μικρότερη (κυρίως το 2018 και το 2019) σε σχέση με όσα αρχικά ζητούσαν τα κλιμάκια των δανειστών.

Για φέτος, οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην αύξηση των ποσοτήτων στο 16% (της συνολικής κατανάλωσης Η/Ε της περασμένης χρονιάς), έναντι 20% που ήταν η αρχική πρόταση των θεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου