Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τσίπρας: Ακόμη κι αν δεν υπήρχε μνημόνιο, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να πάμε τη ΔΕΗ στο 50%

Λεπτομερείς αναφορές στο θέμα της ΔΕΗ είχε η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης «με διαφάνεια, ανοιχτά».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας ως κόμβος φυσικού αερίου, λέγοντας:


«Είμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και άρα μπορούμε να αποτελέσουμε ένα διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο στις μεταφορές, στην ενέργεια. Και βλέπετε ότι γίνονται και πολλά σημαντικά έργα στην ενέργεια: Ο αγωγός TAP προχωρά. Θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα την πλωτή δεξαμενή υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη».

Σε ερώτηση σχετικά με τη ΔΕΗ και το αν επέμεινε ο πρωθυπουργός ή όχι στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, απάντησε:

«Βεβαίως, οφείλω να δώσω απάντηση. Κύριε Χατζηνικολάου, θυμάστε τι είχε συμφωνήσει η Ν.Δ. με τους δανειστές πριν γίνουμε εμείς κυβέρνηση. Είχε συμφωνήσει τη μικρή ΔΕΗ.

 Τι ήταν η μικρή ΔΕΗ; Ήταν στην πραγματικότητα η εκποίηση του 1/3 της ΔΕΗ και μάλιστα των «φιλέτων» της ΔΕΗ, γιατί είχε και λιγνιτικά πεδία και φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά. Και είχε συμφωνήσει και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Προσέξτε, ο ΑΔΜΗΕ είναι τα δίκτυα. ΄Άλλο πράγμα να πουλάς τη δυνατότητα να έχει ο άλλος την υπηρεσία και άλλο τα δίκτυα, που είναι ο πλούτος, ο εθνικός πλούτος.

Εμείς, λοιπόν, διασφαλίσαμε το 51% των δικτύων ότι είναι υπό δημόσιο έλεγχο, στο ελληνικό Δημόσιο και βεβαίως καταφέραμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να αποτρέψουμε την προοπτική πώλησης της μικρής ΔΕΗ. Όλα όσα έχουν έρθει τώρα στην επικαιρότητα, δεν αφορούν τη διαπραγμάτευση αυτή καθ΄ αυτή σε σχέση με τα λιγνιτικά πεδία. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε μνημόνιο και τρόικα, ίσως είναι το μόνο το οποίο θα συνέβαινε ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτά, εφόσον είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους κανόνες του ανταγωνισμού που βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να πάμε τη ΔΕΗ, που έχει το 50% μόνο της παραγωγής, αλλά το 90% της λιανικής (πουλάει ρεύμα στο 90% των καταναλωτών, ενώ παράγει μόνο το 50%) να την πάμε στο 50%, διότι το άλλο 40% το αγοράζει από τρίτους. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο, κατά την άποψή μου, θα εξυγιάνει τη ΔΕΗ. Και το αποφασίσαμε να το πάμε μέσα από τη διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Τι έγινε, όμως; Τα Χριστούγεννα ήρθε η απόφαση ενός ευρωδικαστηρίου, που φέρνει στην επιφάνεια προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν του 2008, η οποία λέει ότι η ΔΕΗ, επειδή έχει μονοπωλιακό χαρακτήρα στο λιγνίτη, στα νέα λιγνιτικά πεδία δεν πρέπει να λάβει μέρος καθόλου και πρέπει να πάνε σε ιδιώτες. Δεν μας το λέει η τρόικα, επαναλαμβάνω. Οι κανόνες του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού μας το λένε. Και επειδή νέα λιγνιτικά πεδία εμείς δεν θα επιλέξουμε και δεν θα επιλέξουμε για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους, γιατί οι ρύποι είναι πάρα πολύ ακριβοί, είμαστε υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουμε αυτό το ποσοστό μέσα από διαδικασίες πώλησης υπαρχόντων λιγνιτικών πεδίων. Αυτή είναι η διαδικασία.


Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με διαφάνεια, ανοιχτά. Ο υπουργός Ενέργειας κύριος Σταθάκης πήγε  στην Κοζάνη και έθεσε τα θέματα προς συζήτηση με τους φορείς και δουλεύουμε να βρούμε τον τρόπο εκείνο που θα μπορέσει η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου