Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ανησυχίες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του target model – Σε ΡΑΕ και ΥΠΕΝ ρίχνει το μπαλάκι ο ΑΔΜΗΕ

Ανησυχίες για πιθανή απόκλιση από τις δεσμεύσεις για την υλοποίηση του target-model, τουλάχιστον ως προς τη λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, προκαλεί το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που έχει υποβάλλει ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η υλοποίηση των δεσμεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ιδιώτες προμηθευτές θεωρούν αδιανόητη κάθε καθυστέρηση πέραν του εξαμήνου.


Συγκεκριμένα, ο ΕΣΑΗ διατυπώνει τις σχετικές ανησυχίες επ’ αφορμή της αόριστης, όπως εκτιμά, αναφοράς του ΑΔΜΗΕ ότι η προμήθεια του απαραίτητου συστήματος για τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης θα γίνει κάποια στιγμή το 2018.
Όμως, η Αγορά Εξισορρόπησης είναι μια από τις τέσσερις αγορές που προβλέπει η εφαρμογή του target model, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία τους από το τέλος του 2017.

Είναι προφανές ότι, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ στο ΔΠΑ, τότε η υπόθεση θα πάει πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, η απόκλιση μπορεί να είναι και σημαντική, καθώς ο ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για προμήθεια του συστήματος κάποια στιγμή εντός του 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είναι προφανές, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα.

Από μεριάς του ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι είναι ρεαλιστικά αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα Αγοράς Εξισορρόπησης Ηλεκτρικής Ενέργειας νωρίτερα από το 2018.
Όπως σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, η κατάρτιση των σχετικών Κωδίκων (ή, έστω, των σχεδίων για αυτούς) και των τεχνικών χαρακτηριστικών των πληροφοριακών συστημάτων είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του συστήματος Αγοράς Εξισορρόπησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Για την κατάρτισή τους θα αξιοποιηθούν σχετικές μελέτες του JRC, του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συντονισμό των απαιτούμενων εργασιών για την ενσωμάτωση αυτών των επεξεργασιών στο ελληνικό σύστημα έχουν αναλάβει το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ.

Δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει ο ΑΔΜΗΕ, η σχετική προεργασία θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, η καθυστέρηση στην υλοποίηση της Αγοράς Εξισορρόπησης είναι μάλλον αναπόφευκτη.
Από μεριάς του, βέβαια, ο ΑΔΜΗΕ δεσμεύεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση των διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου