Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ετοιμες οι προτάσεις της ΔΕΗ για τις ΥΚΩ Τον Ιούνιο οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Τo μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έχει αρχίσει και πάλι να μειώνεται με ρυθμό περίπου μία ποσοστιαίας μονάδας τον μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), για τον Μάρτιο.


της Μανταλένας Πίου
Eπεξεργασμένης προτάσεις για τις νέες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που κατά μέσον όρο θα επιβαρύνουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με 1 ευρώ
το μήνα, είναι έτοιμη να παρυσιάσει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρίας. 
Το μοντέλο που θέλει να χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ για την ανάκτηση εσόδων προηγούμενων ετών είναι παρεμφερές με αυτό του ΔΕΣΦΑ, της σταδιακής ανάκτησης των ποσών -γύρω στα 600 εκατ. ευρώ κατά τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, τα επόμενα 2-3 χρόνια. 
Bέβαια η ΡΑΕ ακόμα δεν έχει αποφανθεί για το τελικό ύψος του προς ανάκτηση ποσού για τις ΥΚΩ, της περιόδου 2012-2015 και θα αποφασίσει αφού ολοκληρώσει τις ακροάσεις όλων των φορέων, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και συνεκτιμήσει όλα τα στοιχεία για τους σχετικούς λογαριασμούς που έχει ζητήσει να της προσκομίσουν. 
Στο πλαίσιο αυτό η αναπροσαρμογή των ΥΚΩ δεν αναμένεται να αποφασιστεί πριν από τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται  να καθυστερήσει περισσότερο, λόγω του πολιτικού αντίκτυπου από μία αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. 
Εν τω μεταξύ, τo μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έχει αρχίσει και πάλι να μειώνεται με ρυθμό περίπου μία ποσοστιαίας μονάδας τον μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), για τον Μάρτιο, που ανακοινώθηκαν χθες. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της ΔΕΗ έπεσε στα το Μάρτιο  87,66%, έναντι 88,58% το Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο επίσης είχε σημειωθεί μείωση κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα. 
Από τους εναλλακτικούς παρόχους,, η ELPEDISON αύξησε το μερίδιό της στη λιανική  στο 3,04% (0,19% στην Υψηλή Τάση, 1,60% στη Μέση Τάση και 1,25% στη Χαμηλή Τάση) έναντι 2,93% τον περασμένο μήνα. Ακολουθούν με ίσα μερίδια,  2,96% η κάθε εταιρία,  ο ΗΡΩΝ , ο οποίος τον Φεβρουάριο είχε μερίδιο 2,78% και η  PROTERGIA, που τον Φεβρουάριο το μερίδιό της στη λιανική ήταν   2,68%. Τα μερίδια των υπόλοιπων 12 εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο διαμορφώνονται κάτω της μονάδας, με τη Watt + Volt στο 0,88% από  0,84%, την NRG TRADING στο 0,87% από 0,79%, τη  VOLTERRA στο 0,64% από  0,56% και  τη  GREEN στο 0,44%  από 0,40%. Τα μερίδια του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ διαμορφώθηκαν στο 0,18% από 0,17% και στο 0,5% (όσο και τον προηγούμενο μήνα) αντίστοιχα. 
Παρά τη μείωση του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική εξακολουθεί να απέχει από τον στόχο του μνημονίου για μείωση κατά 20% ως το τέλος του 2017. Ως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να έχει μειωθεί κάτω από το 50%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου