Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του προσχεδίου στα Ενεργειακά για την Β΄ Αξιολόγηση

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του προσχεδίου στα Ενεργειακά για την Β΄ Αξιολόγηση 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί η έκταση πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών
Σε μια πιο ευνοϊκή συμφωνία από την αρχικά διαφαινόμενη σε ότι αφορά το ενεργειακό πακέτο μεταρρυθμίσεων φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και θεσμοί.
Αυτό προκύπτει από το τελευταίο προσχέδιο του μνημονίου που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση στη βάση του οποίου θα ξεκινήσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής των θεσμών για το οριστικό κλείδωμα του ενεργειακού πακέτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Worldenergynews, στο προσχέδιο ο στόχος για πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού της ΔΕΗ γίνεται ελαστικότερος σε σχέση με την αρχική διατύπωση, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Αναφέρεται σε πώληση περίπου 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, διατύπωση που αφήνει τα περιθώρια υποχώρησης στο 30% που η κυβέρνηση επιδίωξε στον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων και σε κάθε περίπτωση μια καλύτερης διαχείρισης του καυτού για την κυβέρνηση θέματος διαμελισμού της ΔΕΗ που μέχρι πρότινος αποτελούσε κόκκινη γραμμή.
Επί του παρόντος τουλάχιστον οι θεσμοί έχουν αφήσει εκτός μνημονίου και την δέσμευση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων εάν χρειαστεί, θέση που διατύπωσαν με έμφαση στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Ελαστικοί, προς το παρόν, οι θεσμοί στα ενεργειακά θέματα

Οι θεσμοί εμφανίζονται πιο ελαστικοί αφ’ ενός διότι τα ενεργειακά δεν αποτελούν προτεραιότητα του ΔΝΤ και αφετέρου διότι και οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και πιστωτές) γνωρίζουν ότι το θέμα της πώλησης μονάδων θα ξανατεθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μόλις μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγει η DGcomp για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.
Η πώληση πάντων λιγνιτικών μονάδων θα γίνει, όπως προβλέπει το προσχέδιο βάσει τoυ market test που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο.
Υποχωρητικοί εμφανίζονται οι θεσμοί και στο θέμα των ΝΟΜΕ (δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος).
Το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει διάθεση ισχύος σε ποσοστό 16% το 2017,  19% το 2018 και 22% το 2019.  
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προσήλθαν με πρόταση για ποσοστό 20% το 2017, 33% το 2018 και 33% το 2019.  
Η παρούσα συμφωνία προβλέπει ποσοστό 12% το 2017, 13% το 2018 και 13% το 2019 προκειμένου τα μερίδια της ΔΕΗ να περιοριστούν αντίστοιχα στο 74,25% το 2017, 62,24% το 2018 και 49,24% το 2019.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου