Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Κυβερνητικές πηγές: Δεν θα υπάρχει η φράση «πωλητήριο» στη συμφωνία για τη ΔΕΗ

 
Της Ελένης Στεργίου

Κέρδισε το στοίχημα που έβαλε με το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ενέργειας Γιωργος Σταθακης αναφορικά με τη ΔΕΗ. Φυσικά δεν εννοούμε να πάρουν πίσω οι δανειστές το αίτημα για την πώληση μονάδων, αλλά η φράση «πωλητήριο» να μην αναφέρεται πουθενά στη συμφωνία που θα
κατατεθεί στη Βουλή!
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας, στο κείμενο του Staff Level Agreement οι διατυπώσεις για τις δεσμεύσεις στα ενεργειακά θα είναι θα είναι πολυ ήπιες, ενώ δε θα απαιτείται νομοθέτηση της συμφωνίας για πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο newmoney.gr, ότι στη συμφωνία θα υπαρχει αναφορά μόνο για αύξηση των ποσοτήτων ενέργειας (ΝΟΜΕ) που θα διαθέσει η ΔΕΗ το 2017 σε 16%, μειωμένη σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις που ήταν για δημοπράτηση ποσοτήτων ίσων με το 20%.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αποσύρεται από το τραπέζι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μετέπειτα υδροηλεκτρικών απλά δεν θα αναφέρεται στο κείμενο των μέτρων! Θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και δε θα χρειάζεται νομοθέτηση. Δε θα υπάρχει καμία ονομαστική αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρικών παρά μόνο εμμέσως (εναλλακτικά δομικά μέτρα εφόσον αποτύχει το άνοιγμα της αγοράς).
Να σημειωθεί ότι η πώληση μονάδων είναι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας για άνοιγμα της αγοράς και ειδικότερα ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της κομισιόν και της εκκρεμούς δικαστικής διερεύνησης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η υποχρέωση για πωλήσεις θα αφορά σε ποσοστό μικρότερο του 40%, περί του 37-38%.
Γενικότερα η τεχνική συμφωνία θα περιλαμβάνει αύξηση των ποσοτήτων των ΝΟΜΕ που θα είναι 16% το 2017, 19% το 2018 και 22% το 2019, με δυνατότητα ευελιξίας σε περίπτωση που προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης του ευρωδικαστηρίου για τους λιγνίτες. Η αρχική απαίτηση ήταν για 20% φέτος που θα έφτανε στο 33% το 2019.
Θα ζητείται επιτάχυνση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ μέχρι τέλος του έτους, ενω για το θέμα της ανάκτησης των ΥΚΩ θα δίνεται δυνατότητα ανάκτησης σε βάθος χρόνου σε μια πενταετία ούτως ώστε το υπουργείο να αποφύγει να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Παραλληλα θα υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στις αγορές ηλεκτρισμούκαι φυσικού αερίου, ενω και θα γίνονται αναφορές στα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου