Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

"Βελούδινο" για την κυβέρνηση το κείμενο για τα ενεργειακά


"Βελούδινο" για την κυβέρνηση το κείμενο για τα ενεργειακά 


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πολύ καλύτερες θα είναι οι προβλέψεις της συμφωνίας με τους θεσμούς για τα ενεργειακά σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο του Staff Level Agreement οι διατυπώσεις θα είναι ήπιες ενώ δε θα απαιτείται νομοθέτηση πωλήσεων μονάδων
της ΔΕΗ, εξέλιξη που δίνει περισσότερα περιθώρια ελιγμών. Η αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας που θα υπάρχει, θα αφορά σε αύξηση των ποσοτήτων ενέργειας που θα διαθέσει η ΔΕΗ το 2017 σε 16%. Όμως και εδώ υπάρχει υποχώρηση σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις που ήταν για δημοπράτηση ποσοτήτων ίσων με το 20%. 
Βεβαίως η εξέλιξη αυτή δε σημαίνει ότι αποσύρεται από το τραπέζι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αυτή αναμένεται να έρθει, όπως ανέφερε και στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ως αποτέλεσμα των υποχρεώσεων της χώρας για άνοιγμα της αγοράς και ειδικότερα ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της Κομισιόν και της εκκρεμούς δικαστικής διερεύνησης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Δηλαδή η χώρα μας θα αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφωθεί όπως συμβαίνει με όλες τις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν  μάλιστα ότι τελικά η υποχρέωση για πωλήσεις θα αφορά σε ποσοστό – έστω και λίγο –μικρότερο του 40%, περί του 37-38%. Σχετικά θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και δε θα χρειάζεται νομοθέτηση, ενώ η κυβέρνηση θα στείλει σχετικές επιστολές προς την Κομισιόν. 
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό σκέλος του κειμένου του Staff Level Agreement που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνάντηση με τους θεσμούς:
Δε θα υπάρχει καμία ονομαστική αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρικών παρά μόνο εμμέσως και υπό προϋποθέσεις (εναλλακτικά δομικά μέτρα εφόσον αποτύχει το άνοιγμα της αγοράς).
Η αύξηση των ποσοτήτων των ΝΟΜΕ θα είναι 16% το 2017, 19% το 2018 και 22% το 2019, με δυνατότητα ευελιξίας σε περίπτωση που προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης του ευρωδικαστηρίου για τους λιγνίτες. Η αρχική απαίτηση ήταν για 20% φέτος που θα έφτανε στο 33% το 2019. 
Θα υπάρχει αναφορά σε ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ μέχρι τέλος του έτους
Για το θέμα της ανάκτησης των ΥΚΩ θα δίνεται δυνατότητα ανάκτησης σε βάθος χρόνου.
Τέλος Θα υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στις αγορές ηλεκτρισμού (target model) και φυσικού αερίου και θα γίνονται αναφορές σε θέματα της λιανικής αγοράς όπως τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ και οι ρευματοκλοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου