Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Με τις προθεσμίες να πιέζουν, "κληρώνει" σήμερα η γνωμοδότηση ΡΑΕ για την τιμή της 3ης δημοπρασίας NOME

Γιώργος Φιντικάκης

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ώστε να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις αναφορικά με τον επαναπροσδιορισμό από την ΡΑΕ της τιμής εκκίνησης για την 3η φετινή δημοπρασία NOME, η οποία και τοποθετείται στις 12 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", η ανεξάρτητη αρχή πρόκειται το αργότερο σήμερα να έχει οριστικοποιήσει την γνωμοδότησή της για τα ΝΟΜΕ, προκειμένου αμέσως μετά να την στείλει στα εμπλεκόμενα υπουργεία ΠΕΝ και Οικονομικών, με όλα τα στοιχεία να οδηγούν σε τιμή εκκίνησης λίγο πάνω από τα επίπεδα των 32 ευρώ η μεγαβατώρα. 


Οι χρόνοι ωστόσο πιέζουν. Και αυτό καθώς αμέσως μόλις σταλεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ στα δύο υπουργεία, εκείνα πρέπει να την αξιολογήσουν, και να συντάξουν το ταχύτερο δυνατό την σχετική ΚΥΑ, η οποία και θα πρέπει να πάρει ΦΕΚ το αργότερο ως την Παρασκευή, προκειμένου ως την Δευτέρα 3 Ιουλίου να έχουν δημοσιευθεί οι όροι της δημοπρασίας. 

Τα πάντα δηλαδή πρέπει να γίνουν με ρυθμούς εξπρές, διαφορετικά το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου δεν πρόκειται να τηρηθεί. Στο δια ταύτα της υπόθεσης, η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι και σε αυτή την 3η δημοπρασία θα καταγραφεί ισχυρός ανταγωνισμός, κι αυτό καθώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία "δείχνουν" προσεχώς αύξηση των τιμών του ρεύματος στην χονδρική σε Ευρώπη και Ελλάδα. 

Τι φοβούνται στην αγορά

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιδιώτες προμηθευτές εκτιμάται ότι θα θελήσουν να κλειδώσουν τις χαμηλές τιμές της 3ης δημοπρασίας NOME, προκειμένου να προετοιμάσουν με ασφάλεια τις επόμενες κινήσεις τους, αφού το μέλλον προμηνύεται αβέβαιο. Κοινό μυστικό άλλωστε είναι ότι η Κομισιόν προωθεί σενάρια κατάργησης των κατωτέρων και ανωτέρων ορίων διακύμανσης της τιμής του ηλεκτρισμού στη χονδρική (scarcity pricing), γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα όποτε η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, τότε η τιμή στην χονδρική θα μπορεί να αυξάνεται ραγδαία.
Σε επίπεδο ουσίας τώρα, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις. Η τιμή της 3ης δημοπρασίας εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται κατά περίπου 5 ευρώ κάτω από την αρχική, δηλαδή στα 32 ευρώ έναντι 37,37 ευρώ εκείνης στην οποία έκαναν πέρυσι πρεμιέρα τα ΝΟΜΕ. 

Και αυτό καθώς τόσο η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων, όσο και το κόστος της ΔΕΗ, δηλαδή οι δύο παράμετροι που καθορίζουν τις τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών, στην ουσία δεν έχουν αλλάξει. Σχετικά με τις τιμές των ρύπων, αυτές παραμένουν τους τελευταίους μήνες στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ αναφορικά με το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων, παρ’ ότι έχει ελαφρώς αυξηθεί, η άνοδος δεν είναι τέτοια, ώστε να επιφέρει αισθητές αλλαγές. Σαν αιτία της ανόδου προβάλλεται το γεγονός ότι επειδή έχει μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, οι όποιες δαπάνες (όπως για παράδειγμα οι υπερωρίες του προσωπικού), "επιμερίζονται" σε μικρότερη παραγωγή, και επομένως αυξάνεται το μέσο μεταβλητό κόστος των μονάδων της. Πρόκειται ωστόσο για παράμετρο που δεν είναι σε θέση να επηρεάσει παρά μόνον κατ΄ελάχιστο τον υπολογισμό της τιμής εκκίνησης των NOME. Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η τιμή αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 32 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ιδια η ποσότητα ενέργειας

Πέραν της τιμής, η ποσότητα πωλούμενης ενέργειας θα παραμείνει η ίδια και στην 3η δημοπρασία, δηλαδή στα επίπεδα των 145 MWh/h. Αντίθετα, η τέταρτη δημοπρασία η οποία και θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, όχι μόνο θα γίνει με τη νέα τιμή εκκίνησης αλλά θα αφορά και αυξημένες ποσότητες. Εν προκειμένω θα προστεθεί το ποσοστό 4% που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, δηλαδή περίπου 200 MWh/h.

Τα δεδομένα της τρίτης δημοπρασίας της 12ης Ιουλίου αναμένεται να συμβάλουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗέναντι των ανταγωνιστών της.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών ο ΛΑΓΗΕ, το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος Μαΐου διαμορφώθηκε στο 85,53% υποχωρώντας κατά σχεδόν μια εκατοστιαία μονάδα, από το 86,49% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο καταγράφεται μετακίνηση όγκου 1% από τη ΔΕΗ προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές, ωστόσο ο ρυθμός αυτός δεν κρίνεται ικανοποιητικός για να δημιουργήσει βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα (75,24% στο τέλος του 2017).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου