Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΔΕΗ: Ή τους βγαίνει ή τους παίρνει στον βυθό - Σε βασική πολιτική παράμετρο εξελίσσεται το μέλλον της εταιρίας


ΔΕΗ: Ή τους βγαίνει ή τους παίρνει στον βυθό - Σε βασική πολιτική παράμετρο εξελίσσεται το μέλλον της εταιρίας
Γιατί δεν θα υπάρξει μέσος δρόμος για την ΔΕΗ
Η ΔΕΗ μπήκε στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Οι 39 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογράφουν μια μακροσκελή επερώτηση στην οποία ασκούν έντονη κριτική για το σύνολο της πολιτικής της ΔΕΗ και της αποδίδουν τον εγκλωβισμό σε μια πορεία ζημιών και υπερχρέωσης.
Από την πλευρά της η δίοικηση της ΔΕΗ μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων προανήγγειλε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα πιάσει 590 εκατ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το 2017.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες ότι επίκειται μεγάλη καμπάνα από την Κομισιόν για την χειραγώγηση της οριακής τιμής ρεύματος κατά την κρίση του χειμώνα κάνουν τον γύρο του τύπου, όμως στην ΔΕΗ η απάντηση είναι, ότι δεν ισχύει τίποτε.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της ΔΕΗ είναι σημαντικότερη από αυτήν των τραπεζών γιατί αντιπροσωπεύει τον βασικό φορέα του ηλεκτρισμού τόσο για την παραγωγή όσο και για την κοινωνία.

Τα επόμενα επεισόδια όπως  δομούνται θα έχουν μεγάλη σημασία καθώς:
-    Η ΔΕΗ ετοιμάζει την αντεπίθεσή της στις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων με στόχο να ενισχύσει έσοδα και ρευστότητα.
-    Η υπόθεση της έρευνας της DG COM στις Βρυξέλλες είναι βέβαιο ότι έχει μεγάλη ουρά, θα περάσει όμως και από στάδια διαπραγματεύσεων. Το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το ζήτημα και τι θα γίνει με τα υδροηλεκτρικά θα πάρει κάποιους μήνες να αποκρυπτογραφηθεί, ενώ ο πολιτικός χρόνος θα βαίνει επιταχυνόμενος.
-    Όμως η ΔΕΗ για τις επιλογές πολιτικής της θα πρέπει να στηρίξει αυτά που επέλεξε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν δίκηο σε αυτά που υποστηρίζουν:
Δηλαδή στην επιλογή πώληση της μικρής ΔΕΗ και της πλειοψηφίας των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Καθώς επίσης και στον κίνδυνο που λαμβάνει η σχέση τζίρου προς υποχρεώσεις αλλά και οι επαπειλούμενες ζημίες.
-    Αν η σημερινή κυβέρνηση χάσει το παιχνίδι στον ενεργειακό τομέα θα έχει καταγράψει μια πολιτική αποτυχία, που εκθετικά θα ανεβάσει το πολιτικό της ρίσκο, γιατί το μέλλον της ΔΕΗ μας αφορά όλους.
-    Μέχρι τώρα βέβαια μπορεί να επαίρεται για την υλοποίηση του πρώτου βήματος απελευθέρωσης της αγοράς με τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) που ζημιώνει σφόδρα από την άλλη πλευρά την ΔΕΗ.
Οι πωλήσεις των μονάδων θα είναι το βήμα που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της επιχείρησης, άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία σε αυτήν την κατεύθυνση δεν ζητά τίποτε άλλο εκτός από μια εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση με την πώληση της μικρής ΔΕΗ, που περιλαμβάνει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο μονάδων όλων των κλάδων.
Οι διεθνείς εξελίξεις όπως αναφέρει και χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times έχουν δημιουργήσει μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο, όπου οι δύο πάλαι ποτέ πυλώνες του ενεργειακού γερμανικού συστήματος Ε.ΟΝ και RWE δίνουν την μάχη της αναδιάρθρωσης και της επιβίωσης.

Στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει τίποτε για το μέλλον της ΔΕΗ.

Ότι και να λέει ο πρόεδρος της ΔΕΗ και το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ πρέπει να κλείσει και η ενεργειακή κρίση είναι μέσα στο πρόγραμμα, που κατ’ ουσία κρίνει την εκάστοτε δίοικηση και οι δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) πρέπει να εφαρμοστούν.
Όμως όλα αυτά η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να τα ξεπεράσει.
Μια αποδυνάμωση της ΔΕΗ θα αλλάξει τις ισορροπίες προς νέες κατευθύνσεις όπου το πάνω χέρι στην αγορά θα το πάρουν οι νέοι παίκτες πιθανώς με τους ξένους συμμάχους τους.
Για τον λόγο αυτό είναι κρίσιμο αν η ΔΕΗ πουλήσει την Μελίτη 1 και αν θα κρατήσει τους σταθμούς του Αγίου Δημητρίου.
Καθώς επίσης και το τι θα γίνει με τα υδροηλεκτρικά.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα η πορεία της ΔΕΗ θα είναι και σηματωρός του πολιτικού παιχνιδιού.
 Μια επιτυχημένη πώληση λιγνιτικών μονάδων και ενίσχυση της εταιρίας με την βοήθεια ξένων χρηματοδοτών στην συνέχεια μπορεί να την επαναφέρει στο προσκήνιο. Στην ίδια κατεύθυνση θα είναι η ενίσχυση από την ανάκτηση των ΥΚΩ.
Αυτό θα της επιτρέψει να καθορίσει όρους στον ανταγωνισμό και συγχρόνως θα πιστώσει την κυβέρνηση από μια επιτυχία.
 Μια αποτυχημένη εξέλιξη θα βαρύνει το κλίμα και θα καταστήσει την ΔΕΗ υποχείριο των πιστωτών ενώ ο ανταγωνισμός θα ανοίξει τα πανιά του για να κυριαρχήσει στην αγορά.
Αυτό θα είναι μια στρατηγική ήττα για την κυβέρνηση και δικαίωση της Νέας δημοκρατίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το βέβαιο είναι ότι η μάχη της ΔΕΗ μπαίνει σε ένα νέο στάδιο, που υπόσχεται πολλές συγκινήσεις χωρίς να γνωρίζει όμως κανένας ακόμα την κατάληξη.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου