Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ENTSO-E: Πρέπει να παραμείνει στους κρατικούς διαχειριστές η αρμοδιότητα για την επάρκεια ισχύος

 
Η επάρκεια της ηλεκτρικής προμήθειας θα πρέπει να παραμείνει εθνική αρμοδιότητα, εκτιμά ο επικεφαλής του ENTSO-E, Λώρεντ Σμιτ, αν και εκτιμά ότι η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε περίπτωση ανάγκης ή υπερβολικής ισχύος.
Όπως δήλωσε στο Euractiv Slovakia, οι διαχειριστές είναι σε
γενικές γραμμές ικανοποιημένοι με το χειμερινό πακέτο της Κομισιόν και τις προβλέψεις για τις ΑΠΕ, καθώς ο ENTSO-E θα είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση της επάρκειας ισχύος πανευρωπαϊκά. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των εθνικών προγραμματισμών και μιας συνολικής θεώρησης για την Ε.Ε.
Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι πως θα ενισχυθεί η συνεργασία των διαχειριστών και πως θα περιοριστούν οι ανισορροπίες μεταξύ των διάφορων περιοχών. Ο Σμιτ θεωρεί ότι η Κομισιόν δίνει υπερβολική έμφαση στο σχεδιασμό από τα ψηλά προς τα χαμηλά, ενώ θα πρέπει να φροντίσει περισσότερο το συντονισμό των κρατών-μελών και την οργάνωσή τους σε περιφερειακές ενώσεις, τα λεγόμενα RSCs.
Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο Σμιτ είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των διαχειριστών μεταφοράς και διανομής. Είπε σχετικά ότι το χειμερινό πακέτο αναγνώρισε την ανάγκη συντονισμού τους, αλλά περιλαμβάνει την αποπροσανατολιστική άποψη ότι οι αγορές χονδρικής και λιανικής είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. "Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Χρειαζόμαστε μια αγορά για τους prosumers με τις ίδιες προσφορές και δημοπρασίες", υπογράμμισε. "Αν απομονώσεις την αγορά λιανικής, τότε απομονώνεις την ευελιξία των prosumers από τη χονδρεμπορική λειτουργία", πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου