Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Μετά την αναβάθμιση οι investment bankers καλούν Παναγιωτάκη για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ

Ετοιμάζεται συνολικό σχέδιο λύσης σε συνάρτηση με την έξοδο στις αγορές

Ενισχύονται οι επαφές ξένων investment bankers με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκη μετά τη αναβάθμιση της ΔΕΗ από τον S&P.
Οι ξένοι γνωρίζουν ότι έχουν γίνει μισά βήματα καθώς υπάρχουν μπροστά οι χρηματοδοτικές ανάγκες, όμως πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ μπορεί να βρει λύσεις αρχής γενομένης από τα αποτελέσματα των market tests για τις λιγνιτικές μονάδες του φθινοπώρου.

Το σημαντικό, όπως καταγράφει και η ανάλυση του οίκου είναι τι έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ από όλην αυτή την διαδκασία.
Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν και πιστεύουν ότι κάποιες πρώτες εισροές κεφαλαίων σε συνδυασμό με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης μπορεί να οδηγήσουν την ΔΕΗ σε μια επιτυχημένη αναδιάρθρωση.
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η ΔΕΗ θα μπορέσει να βρει τα κεφάλαια να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει το 2018.
Κρίσιμη παράμετρος είναι ποια θα είναι η τύχη του 17% της ΔΕΗ, για το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς ζητούν οι πιστωτές, είναι δε μαθηματικώς βέβαιο, ότι δύσκολα με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρξει αξιόπιστη προσφορά.
Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου και η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να συνυπογράψει μια τέτοιας μορφής ιδιωτικοποίηση, αντίθετα στόχο έχει να προτάξει σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ με επενδυτές αλλά υπό ελληνικό μάνατζμεντ.
Για τον λόγο αυτό οι επαφές του προέδρου της εταιρίας με τους investment bankers έχουν αυξημένη σημασία, καθώς αυτοί λειτουργούν με στόχο τις υπεραξίες και τις αναχρηματοδοτήσεις.
Η κινητικότητα θα ενταθεί πάντως, καθώς η έστω και μικρή αναβάθμιση, διότι ακόμα έχει αρνητικό outlook, θα επιταχύνει αποφάσεις, που φαίνεται άλλωστε καθημερινά στο ταμπλό του χρματιστηρίου.

Τι ανέφερε η αναβάθμιση:

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε σήμερα (23/6) κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ για τους επόμενους 12 μήνες σε «CCC» από «CCC-».
Ωστόσο, στην έκθεση του οίκου επισημαίνεται ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ, χάρη στα περίπου 625 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε λόγω της διαδικασίας πλήρους απόσχισης του ΑΔΜΗΕ (295,6 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο και 327,6 εκατ. ευρώ από την κινεζική State Grid).
Ωστόσο ο οίκος επισημαίνει ότι από το β΄ τρίμηνο του 2018 ενδέχεται να προκύψει έλλειψη ρευστότητας, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης δανειακών υποχρεώσεων που ωριμάζουν.
Σύμφωνα με την  Standard & Poor’s  η ΔΕΗ θα πρέπει το 2018 να εξυπηρετήσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό μέρος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί.
Σύμφωνα με το οίκο αξιολόγησης, η ΔΕΗ μπορεί να αποκτήσει κάποια ρευστότητα από:
- Την διάθεση θερμοηλεκτρικών εργοστασίων και ορυχείων λιγνίτη.
- Την ταχύτερη ανάκτηση των οφειλών των Δήμων.
- Αναβολές κεφαλαιουχικών δαπανών ύψους 100-150 εκατομμυρίων ευρώ.
- Την πρόσφατα ανακοινωθείσα διαδικασία εξορθολογισμού των οικονομικών στοιχείων λαμβάνοντας υπόψη περιπτώσεις δικαστικών απαιτήσεων.
- Την ενδεχόμενη τιτλοποίηση εισπράξεων.
Παράλληλα ο οίκος «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα έσοδα της επιχείρησης, εκτιμώντας ότι «θα περιοριστούν σημαντικά φέτος λόγω της απώλειας του ΑΔΜΗΕ, την αρνητική επίδραση των επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ και την απελευθέρωση της αγοράς, όπου νέοι παίκτες παρέχουν υπηρεσίες και περιορίζουν το μερίδιο της ΔΕΗ».
Υπολογίζει δε, ότι η μείωση των εσόδων κατά το 2017-2018 θα ανέλθει μεταξύ 5% και 10%.
Αναφέρει ότι το 2017 τα ΕBITDA προβλέπεται να υποχωρήσουν κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ, έναντι 900 - 1,2 δισ.  ευρώ τη διετία 2015-2016.
Θεωρεί ότι το capex θα περιοριστεί από 720 εκατ. εφέτος, στα 650 εκατ. το 2018.
Βάσει των υπολογισμών αυτών και των εσόδων από τον ΑΔΜΗΕ, η Standard & Poor’s καταλήγει, στο συμπέρασμα ότι ο λόγος χρέους προς EBITDA εφέτος θα είναι 7-8χ και θα μειωθεί στο 5,5-6,5χ το 2018.
Ο οίκος υπολογίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη ΔΕΗ τους επόμενους μήνες θα είναι δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες που λήγουν τον Απρίλιο του 2019.
Τέλος, ο Standard & Poor’s αναφέρει, ως πιθανή μια νέα υποβάθμιση της ΔΕΗ το 2018, εάν  δεν μπορέσει να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, αν δε μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της και αν ανακοινώσει «κούρεμα» χρέους.
Μάλιστα όπως αναφέρει "σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το να αναλάβει η εταιρεία αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς τα έσοδα δεν επαρκούν για τις υποχρεώσεις της.
Η στήριξη από τις τράπεζες μοιάζει δύσκολη κατά τη γνώμη μας, όπως φάνηκε τον Απρίλιο του 2017".


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου