Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Πονοκέφαλος για ΔΕΗ η νέα «βουτιά» στην τιμή ΝΟΜΕ

Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τη νέα τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Πληροφορίες τη φέρουν να μειώνεται στα 32,05 από 37,37€ ανά MWh. Πού αποδίδεται η χαμηλότερη τιμή. Νέος πονοκέφαλος για ΔΕΗ.

Σημαντικά μειωμένη θα είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με τη σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να βρίσκεται ήδη στα χέρια των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ΡΑΕ κατέληξε στη νέα τιμή, η οποία διαμορφώνεται στα 32,05 ευρώ ανά MWh και είναι χαμηλότερη κατά 5,32 ευρώ ανά MWh σε σχέση με την τρέχουσα (37,37 ευρώ).

Σημειώνεται ότι ανά έτος η Αρχή επανεξετάζει τα δεδομένα και αναθεωρεί την τιμή ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και την εξέλιξη των συντελεστών του μεταβλητού κόστους της ΔΕΗ ΔΕΗ -6,09%. Η γνωμοδότησή της βρίσκεται στους δύο υπουργούς, οι οποίοι και θα πρέπει να εκδώσουν την οριστική απόφαση.

Πηγές αποδίδουν την τεράστια διαφορά στη νέα τιμή, στη μεγάλη πτώση των δικαιωμάτων των ρύπων. Από τα 12 ευρώ ανά MWh υποχώρησαν στα 7 ευρώ, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες.

Η τιμή των 32,05 ευρώ ανά MWh αφενός δημιουργεί μεγαλύτερο κίνητρο στη συμμετοχή ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, αφετέρου, όμως, προκαλεί και νέες απώλειες εσόδων στη ΔEH. Η δημόσια επιχείρηση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα σχολιάσει τα καινούργια δεδομένα, ασκώντας κριτική στο μέτρο των ΝΟΜΕ. Πρόσφατα, μάλιστα, πηγές της εταιρίας σχολίαζαν και την ανάγκη μείωσης των ποσοτήτων προς δημοπράτηση, με αφορμή και τη μεγάλη καταστροφή στο ορυχείο του Αμυνταίου και τις δύο λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Πάντως, οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αποκτούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να χτυπήσουν στον ανταγωνισμό τη ΔEΗ, διαμορφώνοντας ιδιαίτερα δελεαστικά προϊόντα έναντι της δημόσιας επιχείρησης και να κερδίσουν μερίδια στην αγορά. Αν και οι τελικοί καταναλωτές δύσκολα αφήνουν τη ΔEΗ, εντούτοις η διάρκεια της οικονομικής ύφεσης τους ωθεί όλο και περισσότερο στην αναζήτηση οικονομικότερων λύσεων.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ έδειξαν ότι τον Μάιο το μερίδιο της ΔEΗ στην προμήθεια υποχώρησε στο 85,35%, από 86,49% τον Απρίλιο και 87,66% τον Μάρτιο. Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το μνημόνιο είναι ακόμη μακριά και για τον λόγο αυτόν άλλωστε αποφασίστηκε και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ.

Η επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ θα γίνει στις 12 Ιουλίου και αφορά ποσότητες 145 MWh/h, που θα τρέξουν με τη χαμηλότερη τιμή. Σε αυτή θα φανεί και το ενδιαφέρον συμμετοχής των προμηθευτών, όπως επίσης και τις τιμές που θα διαμορφώσουν για τα χτυπήματα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου