Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Δημοσίευμα για χειραγώγηση μέσω υδροηλεκτρικών στα ευρήματα της DG Comp - Διαψεύδει η ΔΕΗ


Με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών η ΔΕΗ διαψεύδει το δημοσίευμα της "Καθημερινής" σχετικά με τα ευρήματα της DG Comp, αναφέροντας ότι δεν έχει δεχθεί νέα επίσκεψη στελεχών της, ούτε έχει κληθεί σε απολογία. Η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει συγκεκριμένα:

"Η ΔΕΗ Α.Ε. διαψεύδει σημερινό δημοσίευμα σχετικό με την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ισχυρίζεται ότι στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού επισκέφθηκαν τη ΔΕΗ στις αρχές του μήνα και ότι υπήρξε ενημέρωση της ΔΕΗ και κλήση σε απολογία.


Επίσης, για την έγκυρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι το συμπληρωματικό μνημόνιο δεν κάνει καμία αναφορά σε υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της".
Νωρίτερα το energypress, αναφερόμενο στο δημοσίευμα της "Καθημερινής" έγραφε:
«Πειραγμένο» τον αλγόριθμο βάσει του οποίου μπαίνουν σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να προκαλείται χειραγώγηση της Οριακής Τιμής που διαμορφώνεται στην χονδρική αγορά έχει εντοπίσει η  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή».

Πρόκειται για την έρευνα που ξεκίνησε με την έφοδο των στελεχών της DG Comp στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Η ΔΕΗ φέρεται να έχει ενημερωθεί για τα ευρήματα της έρευνας και να έχει ζητηθεί από την Κομισιόν η απολογία της, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει να γράφεται η απόφαση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", στελέχη της DGcomp επισκέφτηκαν στις αρχές του μήνα τα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ στις Βρυξέλλες άρχισε να γράφεται η απόφαση η οποία θα εκδοθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα συμπέσει με το market test για τις λιγνιτικές μονάδες, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων. Η DGcomp, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, θα ζητήσει από τη ΔΕΗ αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί και συμμόρφωση με τους κανόνες της αγοράς, που σημαίνει πρόστιμα που μπορεί να κυμανθούν μέχρι και το 10% του τζίρου της.

Πρόκειται για ποσά που δεν μπορεί να σηκώσει η ΔΕΗ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε δεσμεύσεις για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο απεύχονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στη ΔΕΗ, η οποία συνέδεσε από την πρώτη στιγμή την αιφνίδια έρευνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου